Najnovije

IVANIĆ ŽESTOKO UDARIO: Dodik pravi cirkus!

SARAJEVO - Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH, kazao je da Milorad Dodik, predsjdnik Republike Srpske, „od svega pravi cirkus“, pa tako i od zahteva za njegovu ostavku na mestu člana kolektivnog šefa države. Ivanić ističe da je voljan razgovarati s Dodikom o toj mogućnosti, ali da sumnja da bi se predsedniku RS i SNSD-a svidio ishod njegove eventualne odluke o ostavci.

Mladen Ivanić (Foto: Jutjub)

- U slučaju moje ostavke, novog člana Predsedništva BiH birala bi Parlamentarna skupština BiH, a po sadašnjem rasporedu snaga, to bi sigurno bio gospodin Mladen Bosić. Sumnjam da je Dodiku interes da umesto mene dođe Bosić. Možda i jeste, ali ne vidim tu politički cilj, osim ličnog – kaže Ivanić.

Takođe, Ivanić poručuje Dodiku da, ako je ozbiljan u svojim zahtevima za njegovu ostavku te ostavku ostalih predstavnika Saveza za promene u institucijama BiH, čime ujedno traži prevremene izbore, onda predsednik RS mora znati šta treba uraditi.

- Dodik bi trebalo da pokrene inicijativu za promenu Ustava BiH i zakona i za to obezbediti većinu. S obzirom na to da je dugo godina bio u vlasti s partijama iz FBiH, uveren sam da ima jako puno prijatelja s kojima to može postići. Pozivam ga da promeni Ustav i zakon i tada o ovoj mogućnosti možemo razgovarati. Do tog momenta ja ovo doživljavam samo kao jedan od tipičnih Dodikovih cirkusa - ističe Ivanić.

Kada su u pitanju zahtevi koje je opozicija ispostavila vlasti u RS tokom protesta, Ivanić nije optimista da će doći do njihovog ispunjenja. No, to će, smatra, za sobom povući dodatne probleme.  - Poznajući Dodika, sumnjam da će doći do ispunjenja tih zahteva. Ali, zahvaljujući svemu tome, mi ulazimo u jednu novu vrlo užarenu političku atmosferu koja će sigurno trajati nekoliko meseci - kaže Ivanić.  

S druge strane, ističe da su protesti pokazali koliko je bilo pokušaja zastrašivanja naroda, naročito kroz spinove o neredima i ekstremistima.  

- Pa, priča o neredima bila je pokušaj da protesti ne budu održani, ali je postigla potpuno suprotan efekt. Podigla je inat, a posebno kod srpskog naroda kada inat proradi, onda dobijete puno više i teže posljedice nego da niste čačkali problem. To je Dodikova odluka, a to samo pokazuje da ljudi više ne reaguju kako on očekuje da će reagovati i da polako, ali sigurno pada – podvlači Ivanić.

Komentarišući odnos zvaničnog Beograda naspram protesta opozicije i mitinga vlasti u Banjoj Luci, Ivanić ga ocenjuje korektnim, ali ne misli isto i za medije iz Srbije.

- Zvanični Beograd u ovoj se priči drži dosta neutralno i u ovim periodima nije imao svoje favorite. Ali, objektivno u jednom medijskom delu u Srbiji postoji pojednostavljena slika i ja mislim da to generalno nije dobro - naglašava Ivanić. Ivanić je potvrdio da je dobio zahtev Milorada Dodika za upućivanje protestne note Turskoj zbog obraćanja Ahmeta Davutoglua tokom nedavne ceremonije otvaranja džamije Ferhadije u Banjoj Luci.

- Ja ću njegov zahtev staviti na dnevni red sednice Predsedništva, ali o upućivanju protestne note ne odlučujem ja sam, nego Predsedništvo BiH. Hoće li biti saglasnosti,  videćemo - zaključuje Ivanić. Izvor: Dnevni avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA