Najnovije

RADIKALI PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI: Hag tuži Srbiju zbog Radete, Jojića i Ostojića?!

Haški tribunal najverovatnije će tužiti Srbiju Savetu bezbednosti UN, posle odluke suda u Beogradu da nema izručenja troje funkcionera SRS, o čemu je naša država i obavestila haški sud.

Epilog pred Savetom bezbednosti? (Foto: UN/JuTjub)

Kako kažu dobro obavešteni izvori, to bi moglo da se desi već početkom juna, za kada je zakazan sastanak SB posvećen završnoj srategiji Tribunala. U podnesku koji je naša zemlja poslala u Holandiju objašnjeno je da je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu utvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića. Ovo sudsko rešenje je prvostepeno, a početkom sledeće nedelje tročlano veće će doneti i pravosnažnu odluku. Sudija za prethodni postupak Milan Dilparić doneo je u sredu rešenje da radikalska "trojka" ne može biti uhapšena zbog nepoštovanja Tribunala, jer je Srbija u obavezi da ovom sudu isporučuje samo optužene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti. Zakonom o saradnji sa Tribunalom nije predviđeno da se isporučuju i oni koji ne poštuju sud. Radeta kaže da je ovakva odluka Višeg suda bila - jedina moguća: - Otkako se pojavila vest o nalogu Tribunala za naše hapšenje, rekla sam da tamo dobrovoljno neću otići, da su te optužbe lažne i da nema nikakvog pravnog osnova da nas Srbija hapsi i izručuje. Sve te argumente sam iznela sudiji na saslušanju u utorak i on ih je i uvažio, jer po zakonu nije mogao drugačije. I lider radikala Vojislav Šešelj naveo je da je ovo jedina ispravna i na pravu zasnovana odluka suda. - Sud je dobro obrazložio, jer se Srbija pod "dosmanlijskim" režimom obavezala da će izručivati optužene za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, ali nije unesena obaveza i da će izručivati građane zbog nepoštovanja suda. Tribunal je izdao nalog 19. januara prošle godine da se uhapse Jojić, Radeta i Ostojić zbog nepoštovanja suda, jer su navodno uticali na dvojicu svedoka.

Trubunal: Hapšenje je obaveza!

U haškom tribunalu nisu davali zvanične izjave o tome kakve će poteze preduzeti posle odluke suda u Beogradu. - Pretresno veće Tribunala o odluci Višeg suda u Beogradu izjasniće se nakon što dobije pravosnažnu presudu. Saradnja država sa Tribunalom regulisana je Statutom i pravilom 29 u kojem se kaže da će države bez nepotrebnog odgađanja udovoljiti svakom zahtevu za pomoć ili nalogu koji je izdalo pretresno veće, što između ostalog uključuje i hapšenje ili pritvaranje osoba, kao i predaju ili dovođenje optuženih pred Međunarodni sud - naveli su u Tribunalu. Izvor Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA