Najnovije

Tesla će voditi virtuelne šetnje kroz beogradski muzej

Šetnja kroz virtuelni svet sa Nikolom Teslom uskoro će postati stvarnost. Na 160. godišnjicu Teslinog rođenja, u Beogradu će biti otvorena prva muzejska izložba u potpunom okruženju virtuelne stvarnosti, pod nazivom “Doživi Teslu“.

O svojim izumima posetiocima Muzeja Nikole Tesle uskoro će, umesto kustosa, govoriti sam Tesla. Namesto fotografija i filmskih projekcija, pronalasci poput teledirigovanog broda ili Teslin lični šešir i rukavice, biće dostupni svima - u virtuelnom svetu, objašnjava autor izložbene postavke Vitomir Jevremović.

“Vi ćete staviti kacigu na glavu i ući u taj jedan svet. Tamo ćete sresti Teslu, Tesla će vam prići i pričati sa vama. Mi ćemo šetati kroz različite priče u Teslinom životu koje su obeležila najznačajnija njegova dostignuća. Imaćemo pet priča u kojima će vam Tesla lično pričati o tome kako je izgledao njegov rad na tim projektima i na njegovim dostignućima”, najavljuje Jevremović.

Ugovor između Muzeja Nikole Tesle i firme Dajrekt medija je potpisan i virtuelna šetnja Teslinom laboratorijom ili hotelskom sobom u NJujorku biće moguća već desetog jula, kaže direktor Dajrekt medije Jovan Stojanović.

“Samo nekoliko muzeja u svetu, i to onih najvećih, trenutno ima postavke čiji su delovi urađeni u virtuelnoj realnosti, tako da nam je i zbog toga drago što će i naš Muzej Nikole Tesle biti jedan od prvih muzeja koji će imati primenu te tehnologije”, navodi Stojanović.

A prva svetska replika Teslinog tornja biće postavljena u prestonici susedne Hrvatske u okviru INmusic festivala. Toranj visok otprilike kao šestospratnica biće nešto niži od origanala srušenog pre 99 godina. Konstrukcija će ujedno biti i festivalska pozornica, a projekat je posvećen Nikoli Tesli i Dejvidu Bouviju, kaže direktor Inmusica Zoran Marić.

“Pošli smo od toga šta najviše fascinira publiku bilo kog festivala pa tako i Inmusic festivala, pa smo zaključili da je to upravo ljudsko stvaralaštvo, a posebno naravno muzičko stvaralaštvo”, ističe Marić.

Stvaralaštvo Nikole Tesle ne prestaje da fascinira ni više od 70 godina posle njegove smrti. Da će tako biti, predvideo je i on sam kada je rekao: “Neka budućnost kaže istinu, procenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja.” IZVOR: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA