Najnovije

DIŽU SE TENZIJE: Pentagon optužio Rusiju da ide "putem konfrontacije" i šalje diviziju u Evropu

VAŠINGTON - Druga figura Pentagona – general Robert Vork – nazvao je opasnim manevre ruskih lovaca u blizini američkih vojnih aviona i brodova jer su navodno mogli dovesti do „slučajne konfrontacije“ dve zemlje.

Robert Vork (Foto: defense.gov)

„Mi dobro znamo da može doći do manjeg incidenta za koji dve strane mogu okriviti jedna drugu, a on opet može dovesti do slučajne konfrontacije koju niko ne želi“ – ocenio je Vork na američko-norveškoj odbrambenoj konferenciji u Vašingtonu.

Pritom je dodao da su SAD i ranije imale priliku da posmatraju „nebezbedne i neprofesionalne manevre ruskih aviona i ratnih brodova“.

Evropska komanda SAD (EUCOM) u aprilu je saopštila da su se ruski avioni razaraču Donald Cook približili na rastojanje manje od 10 metra, a državni sekretar SAD, DŽon Keri, potom je tvrdio da je taj razarač imao pravo da otvori vatru po ruskim avionima.

Vork je – što je verovatno još značajnije – na istoj konferenciji rekao da se spoljna politika Rusije „kreće ka konfrontaciji“. Svoj stav je pojasnio ovako:

„Pređen je put od partnerskih odnosa ka konkurentskim, pa onda prema konfrontaciji i ka konfliktu. Moje je uverenje da je Rusija prešla put od konkurentskih odnosa, koje oni smatraju normalnim stanjem stvari, ka konfrontaciji. Zato smatramo da moramo podržavati svoje saveznike na severu, istoku, u centru i na jugu“.        

Vork je objavio da će SAD do kraja 2017-te u Evropi dislocirati „kompletnu i potpuno opremljenu diviziju“ koja će imati i padobrance i tenkovsku brigadu. Još je istakao:

„To će samo pojačati ono što već činimo na obuzdavanju Rusije. Mi pokušavamo da izbegavamo provokacije. Ovo sa divizijom samo je odgovor na ono što Rusija čini. Mi smo dužni da razmrdamo svoje srateške mišiće, što nsmo činili od završetka Hladnog rata“.

On je period Hladnog rata nazvao „primerom otvorenog konflikta“ i podvukao: „Mi ne želimo povratak nuklearnom košmaru Hladnog rata“.

Amerikanci su u budžetu za narednu godinu predvideli 3,4 milijarde dolara za „jačanje bezbednosti saveznika u Evropi“. A Vork nije propustio priliku ni da oceni da Pentagon i Vašington „konfrontacionom“ smatraju i reakciju Moskve na pojavu američkog sistema PRO u Rumuniji:

„Pretnje koje su izgovorene na račun Rumunije i naših poljskih saveznika prosto su neverovatne- To je takođe znak konfrontacije“.

Indikativno je da je Bloomberg u vreme Vorkovog govora već bio objavio upozorenje da zapadne tvrdnje o „ruskom hibridnom ratovanju“ nisu ništa drugo do odraz panike i paranoje u više evropskih zemalja i SAD. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA