Najnovije

Putin: Vrhunac ekonomske krize prošao!

Može se smatrati da je vrhunac krize u ruskoj ekonomiji prošao 2015. godine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima poslovnog sveta lidera samita Rusija-ASEAN .

Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

„Nizak nivo nezaposlenosti — manji od 6 odsto, umerena visina spoljnog duga — jedna od najnižih, i suficit trgovinskog bilansa — 160 milijardi dolara u 2015. godini. Akcije CB Rusije za uvođenje fleksibilnog kursa rublje omogućile su da se ekonomija adaptira i očuva visoki nivo zlatnih rezervi, koje su 1. maja iznosile 391,5 milijardi dolara. Rezultat je — i to priznaju eksperti — da se vrhunac krize može se smatrati prošlim“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.
U budućnosti je, prema njegovim rečima, moguće osnivanje zone slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EEU) i Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). Putin je drugog dana održavanja samita rekao da trgovinska i investiciona saradnja Rusije i članica ASEAN-a zaostaje za svojim potencijalima, kao i da je Rusija spremna da ispuni zahteve članica ASEAN-a vezano za isporuke energenata i da izgradi nuklearne elektrane u zemljama tog regiona. „Interakcija u energetskom sektoru bi mogla biti podignuta na novi nivo. Države ASEAN-a su suočene sa rastućom tražnjom za ugljovodonicima i električnom energijom. Rusija je spremna da na dugoročnom nivou pokrije rastuću tražnju, isporučujući energiju i nudeći projekte izgradnje nuklearnih elektrana nove generacije“, izjavio je ruski predsednik. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA