Najnovije

ISTRAŽITELJI PADA "ERBASA" ISPITUJU NOVU TEORIJU: Egipatski avion srušili američki lovci?!

SAD - Avion egipatske kompanije "Idžipter" koji je sa 66 putnika i članova posade u četvrtak pao u Mediteran moguće da je pogođen raketom iz vazduha.

Američki lovci srušili putnički avion? (Foto: defense.gov)

Osim terorističkog napada, stručnjaci ispituju i da li je možda neki od vojnih lovaca, poput američkih koji stalno lete nad Sredozemnim morem, greškom oborio "erbas A320".

Vazduhoplovni eksperti kažu da istražitelji ne isključuju nijedan scenario kad je u pitanju pad egipatskog aviona, a među teorijama je i ta da je putničku letelicu oborio borbeni avion.

- Otkako je 2014. raketom zemlja-vazduh nad Ukrajinom oboren avion "Malezija erlajnsa" sa 298 putnika, istražitelji avio-nesreća ne isključuju slične scenarije. Nebo nad Mediteranom vrvi od vojnih aviona. Tamo se svakodnevno nalaze američke, ruske, sirijske, britanske, kao i arapske vazduhoplovne snage. Nije isključeno da je jedan od borbenih aviona greškom oborio "erbas" - objašnjavaju stručnjaci i dodaju da je nad Sredozemnim morem najviše američkih vojnih letelica.

Pored toga, eksperti ne isključuju mogućnost ni da je neko od putnika ili članova posade, možda čak i pilot, namerno oborio avion. Prema podacima grčke vojske, "erbas" je pre nego što je počeo da pada sa 11.500 metara visine, napravio niz naglih okreta ulevo i udesno.

- To ukazuje na problem sa komandama. Moguće je da su se u kokpitu piloti borili sa otmičarom, koji je pokušao da obori avion. Nije isključeno ni da je jedan od pilota hteo da sruši letelicu, a da mu se drugi suprotstavio - objašnjava iskusni britanski kapetan Majk Vivijen.

Uzrok pada egipatskog aviona mogao bi da bude i terorizam, u šta je više svetskih zvaničnika uvereno. Istražitelji kažu da postoji mogućnost da je u letelicu postavljena bomba. Oni, međutim, nisu sigurni gde je eksploziv unet u "erbas". Avion je pre Pariza, u sredu ujutru, leteo iz Asmare u Eritreji do Kaira u Egiptu. Zatim je iz Kaira odleteo u Tunis, pa nazad u glavni grad Egipta. Tek onda je odleteo u Pariz i u sredu uveče odatle ponovo krenuo ka Kairu, ali se u četvrtak ujutru srušio u Mediteran.

- Bomba je mogla da bude postavljena u Eritreji, Egiptu, Tunisu ili Francuskoj. Ipak, najmanje su šanse da se eksploziv unese u letelicu na pariskom aerodromu "Šarl de Gol", odakle je avion krenuo ka Kairu. Francuzi su podigli nivo bezbednosti nakon terorističkih napada u novembru, pa istražitelji ne veruju da je tamo postavljena bomba - kažu eksperti.

Nije isključeno ni da je mehanički kvar uzrok pada egipatskog aviona. Istražitelji kažu da je letelica puštena u upotrebu 2003. i da je bila dobro održavana. Ipak, pregledaju tehničku dokumentaciju i servisne knjige.

Podsetimo, letelica "Idžiptera" poletela je iz Pariza u sredu u 23.09, a u Kairo je trebalo da sleti u četvrtak u 03.15. Avion je preleteo Jadransko more i ušao u grčki vazdušni prostor bez ikakvih problema. Pilot i kopilot poslednji put su se čuli sa grčkim kontrolorima leta u 02.27 dok je avion bio kod jugoistočnog grčkog ostrva Karpatos. Zvučali su veselo i rekli da nemaju nikakvih problema. Samo dva minuta nakon što je "erbas" ušao u egipatski vazdušni prostor nestao je sa radara. U tom trenutku nalazio se 273 kilometra od egipatske obale. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA