Najnovije

VUK IZAZVAO HAOS U KOALICIJI: Kosovo je nezavisna država i Srbija treba to da prihvati!

BEOGRAD - „Kosovo je nezavisna država i Srbija treba to da prihvati“, ovom izjavom lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ponovo je uznemirio srpsku javnost, a njegova izjava dodatno dobija na težini kada se zna da je njegova stranka ušla u parlament u koaliciji sa vladajućom SNS, koja je protivnik nezavisnosti Kosova!

Vuk Drašković (Foto: Jutjub)

Drašković je u intervjuu za nedeljnik „Ekspers“ na pitanje da li se zalaže za priznavanje Kosova, rekao da nezavisnost Kosova priznaje ogromna većina članica EU i UN, da „poštuje tu realnost“, koju nije sam skrivio, već je to učinio Slobodan Milošević.

- Kosovo je nezavisno, Kosovo je država. Sviđalo se to srpskim autistima ili ne. Nema nimalo moje krivice u toj istini, osim krivice da sam kriv zbog toga što ne poričem istinu - rekao je Drašković. On se zauzeo da Srbija, po ugledu na posleratnu Nemačku, mora da osudi politiku zločina i poraza, da ne sme da je pravda bilo čime i da nova politika mora da odbaci sve što relativizuje ili negira zločine režima Slobodana Miloševića.

Ta izjava izazvala je čuđenje i osudu svih ljudi koji su u Vladi Srbije, a Draškoviću se ozbiljno ljulja i opstanak u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

- Drašković je preterao. To su njegove paušalne ocene koje nisu za komentar. Ipak, ovakvi stavovi, koji su u direktnoj suprotnosti sa stavovima Vlade Srbije, mogli bi da ugroze njegov položaj i opstanak u koaliciji sa SNS-om - kaže dobro obavešten sagovornik blizak Vladi Srbije.

Podsetimo SPO je i na ovim izborima, kao i na prethodnim, u Skupštinu Srbije ušao zahvaljujući činjenici da se našao na listi Srpske napredne stranke, a kada je reč o saradnji sa SNS-om, Drašković je izjavio „da je još 2012. godine podržao Aleksandra Vučića zbog njegovog strateškog opredeljenja da su evropske integracije jedini razumni put Srbije u budućnost“.

Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evrointegracije i funkcioner SNS-a, osuđuje reči Vuka Draškovića i za njih kaže da ih je izgovorio „nerazuman čovek“.

- Stav Srbije je jasan, mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, a prihvatili smo i aktivno radimo na tome da se normalizacija odnosa uspostavi i poboljša zbog boljeg i sigurnijeg života naših ljudi. Uvek me iznenadi da postoje glasovi u Srbiji koji i pored činjenice da brojne zemlje u svetu nisu priznale nezavisnost Kosova, pa ni 5 članica EU, pokazuju takvu vrstu nerazumevanja svih napora koje kao zemlja i narod ulažemo da, koliko god to bilo teško, zastupamo na jedinstven način ovako važna politička pitanja, o kojima se sve države u svetu sa sličnim problemima bore na sebi svojstven način, kakva god bila lična viđenja - rekla je Joksimovićeva.

Aleksandar Vulin, ministar rada i socijalne politike, kaže da politiku u Srbiji vodi Aleksandar Vučić i da to lider SPO mora da shvati. - Kosovo je Srbija, a tako će i biti. U našoj zemlji politiku vodi njen premijer Aleksandar Vučić, a ne Vuk Drašković. Sve dok je tako, nema potrebe da se izjave lidera SPO komentarišu - rekao je Vulin.

Lider SPO Vuk Drašković osim tvrdnji da je Kosovo nezavisno, istakao je da Srbiju nije bombardovao NATO 1999. godine, već Slobodan Milošević i da Srbija neprijateljstvo prema SAD i NATO uprkos bombardovanju treba da preokrene u prijateljstvo. - Ne samo to, nego sva neprijateljstva koja je proizveo taj režim da preokrene u prijateljstva - rekao je Drašković. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA