Najnovije

FORMIRANJE NOVE VLADE PO ŽELJI STRANACA: Amerika gura Zoranu Mihajlović

BEOGRAD - Aktuelna vicepremijerka Srbije Zorana Mihajlović još nema sigurno mesto u novoj Vladi Srbije, ali nju u ministarskoj fotelji žarko želi da vidi ambasador SAD Kajl Skot, koji je tu svoju želju preneo u direktnom razgovoru lideru naprednjaka i mandataru Aleksandru Vučiću.

Zorana Mihajlović (Foto: Jutjub)

Ambasador Kajl Skot u danu kada je predao čestitke DŽona Kerija, državnog sekretara Amerike, Aleksandru Vučiću, povodom ubedljive pobede SNS-a na izborima, imao je u zgradi Vlade, u Nemanjinoj 11 susret „oči u oči“ sa Zoranom Mihajlovićevom.

- Ambasador Skot je pre susreta sa premijerom Srbije svratio do kancelarije Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Srbije, gde se zadržao oko sat vremena, a njihov razgovor obavljen je iza zatvorenih vrata. Posle se ambasador uputio na sastanak sa Aleksandrom Vučićem, kome je u neformalnom razgovoru preneo svoju želju da Zorana Mihajlović i dalje bude deo Vlade, jer, kako je rekao, s njom ima odličnu saradnju - kaže dobro obavešteni izvor iz Vlade Srbije.

Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja poznata je kao osoba koja ima izvanredne odnose sa diplomatama iz SAD, a i bivši ambasador Amerike u Beogradu Majkl Kirbi nije krio da je u prijateljskim odnosima sa Zoranom Mihajlović. Po svemu sudeći, funkcionerka naprednjaka dobre odnose ostvarila je i sa novim ambasadorom Skotom, koji je odmah poželeo da s njom kao ministrom i dalje sarađuje.

Zorana Mihajlović nije želela za medije da komentariše da li ostaje ili ne deo Vučićevog tima u Nemanjinoj 11, samo je kratko prokomentarisala:

- Dozvolite prvo da čujemo program, pa da pričamo dalje - rekla je još aktuelna ministarka saobraćaja. Ona, ipak, nije želela ni da potvrdi, a ni da demantuje saznanja da je Kajl Skot tražio da ona ostane u Vladi.

Želja američkog diplomate još jedna je potvrda priče o željama Moskve i Vašingtona da u Vladi Srbije vide „svoje ljude“, a tako se spekuliše da je osim Zorane Mihajlović i Kori Udovički jedno od imena sa spiska „prijatelja Amerike“.

Više nije nikakva tajna da zvanična Moskva želi da vidi socijaliste u Vladi Aleksandra Vučića i zbog toga je ponovo sve izvesnije da ćemo na mestu ministra spoljnih poslova ili odbrane videti lidera SPS-a Ivicu Dačića, dok će Dušan Bajatović ostati na čelu „Srbijagasa“.

Analitičar Branko Radun rekao je da je pored interesa Rusije i SAD za formiranje Vlade, sve izraženije interesovanje Nemačke i Turske, te se u tom svetlu može posmatrati i najavljen ulazak u vlast Muamera Zukorlića. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA