Najnovije

SRPSKI PRIJATELJ IPAK NIJE USPEO: Norbert Hofer tesno izgubio predsedničke izbore u Austriji

BEČ - Nezavisni kandidat Aleksander van der Belen pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Austriji, javljaju tamošnji mediji, a prenosi Rojters.

Norbert Hofer (Foto: Jutjub)

Kandidat Slobodarske partije Norbert Hofer priznao je poraz na Fejsbuku.

On je slavio i pored toga što je prema privremenim preliminarnim rezultatima, koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 51,93 odsto glasova, a on 48,07.

Hofer je na Fejsbuku naveo da se zahvaljuje svim biračima na "odličnoj" podršci.

"Naravno da mi je danas žao. Međutim zalaganje tokom predizborne kampanje je investicija u budućnost", istakao je Hofer.

On je svojim biračima poručio da bi rado bio predsednik i pazio na "našu predivnu zemlju i najavio da da će i dalje davati doprinos pozitivnoj budućnosti Austrije“.

Ovi predsednički izbori bili su najtešnji u istoriji posleratne Austrije, a pobednika su na kraju odlučili birači koji su glasali putem pošte.

Inače, Hofer je pre nekoliko dana u intervjuu Tanjugu izjavio da su, kad je reč o Kosovu, "rane još sveže, a problemi preveliki", tako da bi učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije, uključujući EU i UN, podstaklo samo negativno raspoloženje.

“Smatram i da bi prijem Kosova u međunarodne organizacije u ovom trenutku stvorio više problema, nego što bi rešio", istakao je on u intervjuu Tanjugu.

Predizborna kampanja za drugi krug predsedničkih izbora protekla je u oštrijim okršajima dva kandidata.

Van der Belen je Hofera pokušavao da prikaže kao desničara koji predstavlja veliku opasnost po budućnost Austrije, čime je pokušao da okupi oko sebe sve građane koji žele da spreče dolazak Slobodarske stranke na državnu funkciju.

Inače FPO proteklih godina sve je snažnija politička snaga i u mnogim istraživanjima već duže je postala najpodržavanija partija na političkoj sceni Austrije.

Na prošlim bečkim izborima ova stranka je bila druga i uspela da sa 30 odsto glasova izbori položaj zamenika gradonačelnika.

Hofer je u predizbornoj kampanji pokušao da građane uveri da želi da bude predsednik koji će više da se uključi u politički život Austrije.

On je, takođe, morao da uveri građane da nije protiv EU, već da želi da se zalaže da nacionalne države dobiju veća ovlašćenja umesto da samo sprovode iz Brisela nametnute odluke. Izvor: B92, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA