Najnovije

SAD AVION ŠPIJUNIRAO RUSIJU IZ JAPANSKOG MORA: Vojni ataše SAD pozvan u Ministarstvo odbrane RF!

Ruski sistemi PVO otkrili su američki špijunski avion RC-135 iznad Japanskog mora, ali veoma blizu granica RF.

SAD špijunirao Rusiju (Foto: Printskrin)

Naravno, radio je „svoj posao“, a još je leteo sa isključenim transponderom i koristio je vazdušne visine kojima, po pravilu, lete putnički avioni.
Zbog ovog „incidenta“ je američki vojni ataše u Moskvi bio pozvan u Ministarstvo odbrane RF, gde mu je u oštroj formi ukazano da je zbog neprofesionalnog delovanja posade RC-135 moglo da dođe do sudara tri civilna aviona i zatraženo da Pentagon preduzme neophodne mere da se isključe slične situacije kada špijunski avioni SAD lete pored ruskih granica. Nešto pre ovoga, komandant vojno-vazdušnim operacijama kopnenih snaga SAD, general Herbert Karlajl, rekao je USA Today: „Nas zabrinjava delovanje ruske i kineske avijacije. Naša strahovanja su povezana sa dejstvima Rusije koja se uzdiže i krajnjom agresivnošću Kine“.
Karlajl je naglasio da Moskva nastoji da uspostavi sopstvenu kontrolu nad Istočnom Evropom, a Peking – nad Južnim Kineskim morem. Pritom nije krio: da Sjedinjene Države imaju nameru da „ostanu u tim delovima sveta“.
 „Rusi i Kinezi čine sve što mogu da nas tamo ne bude jer bi im to omogućilo da sam kontrolišu vazdušni prostor. Mi ne možemo dozvoliti da se to dogodi. Mi ćemo uzvratiti ako oni budu delovali agresivno i riskantno“. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA