Najnovije

KLIMATSKE PROMENE: Šta će biti sa Zemljom kada potrošimo svu naftu i ugalj?!

Grupa klimatologa s nekoliko kanadskih univerziteta izračunala je koliko bi se Zemlja zagrejala ukoliko bi čovečanstvo uspelo da potroši sva fosilna goriva. Uz konzervativnu procenu da bi se to dogodilo do 2300. godine, te da bi se pritom u atmosferu oslobodilo 5000 milijardi ugljen-dioksida, svet bi se zagrejao za 10 stepeni Celzijusa, objavio je Nature climate change.

Šta će biti sa Zemljom? (Foto: Pixabay)

Do sada su procene da bi ovom stopom potrošnje nafte, ugljena i plina čovječanstvo do kraja veka moglo osloboditi 2000 milijardi tona CO2, što se smatra apsolutno prevelikim zagađivanjem ukoliko se život na Zemlji ne namerava ugrožiti zagravanjem većim od dva stepena Celzijusa.

To se, naime, smatra granicom preko koje bi klimatske promene postale dugoročno nepovratne.

U poslednje vreme se zbog porasta nivoa mora čak smatra da bi već i 1,5 stepeni Celzijusa bilo previše.

Svako novo leto je rekordno vruće. Uz takve trendove, naši bi unuci do 2100. mogli živeti u svetu u kojem bi nam obale uz Jadran bile metar i po ili i dva ispod nivoa mora, u kojem bi se smenjivale žestoke vrućine s razornim uraganima i povremenim provalama kratkih, ali katastrofalnih hladnoća.

Nedavo je izmereno da je nakratko temperatura na severnoj Zemljinoj hemisferi narasla za više od kataklizmičkih dva stupnja. Agencijske vesti širom sveta već navode izveštaje o ostrvima koji su nestali ispod mora koje već raste.

Tropske bolesti, poput zika virusa, ili tropski nametnici, poput tigrastih komaraca, već se šire po Europi i Severnoj Americi.

Razmere kataklizme nakon rasta temperature od 10 stepeni Celzijusa, danas su teško zamislivi.

Svet naših pra i čukununuka u velikom delu bi bio potpuno lišen života. A tamo gde bi se još moglo kako-tako preživeti, harale bi jezive nepogode, glad, bolesti i rast nivoa mora od nekoliko desetaka metara, jer bi najsnažnije zatoplili polovi, i do 20 stepeni Celzijusa, te bi se usled toga otopili. Izvor: Dnevni avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA