Najnovije

SADA I ZVANIČNO: Čurkin dostavio UN spisak turskih kompanija koje rade za teroriste

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin uputio je pismo generalnom sekretaru te organizacije Ban Ki Munu u kojem je precizirao koje konkretno turske kompanije dostavljaju komponente za izradu eksplozivnih naprava terorističkoj organizaciji Islamska država.

Vitalij Črkin (Foto: XinHua)

Kako se navodi, reč je o kompanijama 'Gultaš kima', 'Marikem kimejvi ve endastriel jurunler', 'Metkim', 'Ekm gubre' i 'Diversej kima'. Te kompanije su, kako je rekao, dostavljale aluminijumski prah, amonijum-nitrat, vodonik perkosid i karbamid teroristima ID-a.
"Analizom osnovnih hemijskih elemenata korišćenih u eksplozivnim napravama koje su zaplenjene od ekstremista u Tikritu (Irak) i Kobaniju (Sirija) saznali smo da su te komponente ili proizvedene u Turskoj ili su u Irak i Siriju stigle bez prava ponovnog izvoza", ukazao je Čurkin. Pored tih komponenata, utvrđeno je i da su teroristi koristili mikrokontrolore američke firme 'Mikročip tehnolodži', tranzistore švajcarskog 'ST Mikroelektroniksa' i mobilne telefone kompanije 'Nokija'. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA