Najnovije

Japanska firma „Yazaki“ dolazi u Šabac

ŠABAC - Predstavnici Grada Šapca i japanske kompanije „Yazaki“ potpisali su u Šapcu Memorandum o razumevanju. To znači da će u narednih godinu dana u Šapcu biti otvorena fabrika za izradu elektronskih komponenti za automobile i kamione, u kojoj će se zaposliti 1.700 Šapčana.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju (Foto: Pravda)

Grad Šabac su predstavljali gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada i Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika, a u kompaniju „Yazaki“ Karsten Gast, šef strateškog planiranja i  Aksel Vitenberg, direktor finansija za „Yazaki“ Evropa.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ističe da je obaveza svih koji vode grad Šabac da stvore mogućnosti da oni koji rade zarade više, a oni koji nemaju posao, dobiju fer šansu i počnu da rade.

Gradonačelnik Zelenović je napomenuo da otvaranje novih 1.700 radnih mesta, znači smanjenje broja nezaposlenih u Šapcu za čak 15 odsto. Takođe je istakao da ovako veliki posao nije mogao da se realizuje bez podrške Vlade Republike Srbije.

- Posle više od godinu dana pregovora danas potpisujemo memorandum sa jednom od najvećih svetskih kompanija, sa japanskom firmom „Yazaki“. Ova investicija znači da će naš grad od sada biti na svetskoj mapi gradova u kojima posluju najveće i najznačajnije kompanije. Otvaranje 1.700 novih radnih mesta je važno za Šabac, ali i za celu Srbiju, a naš uslov je bio da se rad i znanje naših sugrađana koji će se zaposliti vrednuju odgovarajućom platom. Uslov kompanije je da zaposleni imaju korisna znanja i Grad Šabac je pripremio program obuke i dodatnog obrazovanja za sve zainteresovane. Potpisivanjem Memoranduma za ovu japansku investiviju stvorili smo jednake šanse za sve da se zaposle i da žive pristojno od svog rada, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.



Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, istakao je veliko zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem pokrenut postupak kojim treba da se zaposli 1.700 radnika, što će omogućiti bolji život za 1.700 porodica.
 
- Ovim potpisivanjem smo potvrdili da razvijamo Šabac kao povoljno poslovno okruženje. Dosta smo naučili u procesu pregovora, šta kao grad treba da uradimo i na koji način treba komunicirati sa privrednicima. Kao što su predstavnici kompanije „Yazaki“ rekli da smo bili veoma efikasna administracija, tako planiramo da to ostane i u narednom periodu. Očekujem i da će Skupština grada Šapca biti efikasna da donese sve potrebne dokumente, kako bi se ova investicija realizovala u optimalnom roku jer je ovo pitanje izvan politike i tiče se boljeg života naših sugrađana. Svi zajedno u narednom periodu treba da nastavimo sa efikasnim radom, da bi ova fabrika u narednoj godini ugledala svetlost dana, rekao je Pajić.



Aksel Vitenberg, direktor finansija za „Yazaki“ u Evropi, podsetio je da kompanija „Yazaki“ jedan od najvećih svetskih proizvođača komponenti za automobilsku industriju i da posluje u 46 zemalja sveta. - Srbija će biti 47. zemlja u kojoj ćemo poslovati. Firma „Yazaki“ je osnovana  1929. godine i trenutno ima preko 270 000 zaposlenih širom sveta. Zaposleni su naš glavni pokretač i veliku pažnju posvećujemo odnosu prema radnicima. Blizina Beograda i dobra infrastruktura su glavni razlozi zbog kojih smo se opredelili za Šabac, a sa druge strane veoma nam je drago što smo naišli na puno razumevanje gradonačelnika i njegovog tima i u budućnosti se nadamo uspešnoj saradnji, rekao je Aksel Vitenberg i dodao da će uspostavićemo saradnju sa školama, fakultetima i ministarstvom kako bismo došli do kvalifikovanog kadra pre svega mehaničkih i elektro inženjera iz oblasti autoindustrije

Kompanija „Yazaki“ je zvanično registrovana u Srbiji, pod poslovnim imenom: Yazaki d.o.o. Šabac sa statusom aktivnog privrednog društva. Sedište firme se nalazi u Šapcu, na adresi Beogradski put, Slobodna zona Šabac bb.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA