Najnovije

Obamini "darovi" Hanoju

Američka vojska je razorila Vijetnam, ostavila smrt i pustoš za sobom, pre nego što se "junački" povukla posle kraha 30. aprila 1975. kada su vijetnamske snage ušle u Sajgon i izjurile ih iz zemlje.
Posle više od četiri decenije, ovih dana je odlazeći američki predsednik Barak Obama boravio u Hanoju i sa menadžerima vojne industrije prodavao domaćinima mnogo toga iz podebelog kataloga smrti.
Ovom kupovinom će moći da "obnove svoje naoružanje koje potiče još iz sovjetske ere", obnarodovao je Obama u pokušaju da javnosti bar donekle objasni ovaj zaokret američke spoljne i bezbednosne politike u odnosu na nekadašnjeg neprijatelja.
Međutim, nezavisni portali podsećaju da je porazu Amerikanaca, pored hrabrih vijetnamskih ratnika, doprinelo i za to doba moderno sovjetsko naoružanje. Superoružje koje su iz Kremlja u Vijetnam slali Aleksej Kosigin i Leonid Brežnjev (posle Hruščova koji to nije hteo pribojavajući se nove krize poput one kubanske), žestoko je pogađalo Amerikance.
Tako je krajem decembra 1972. (sovjetskim raketama) oboren F-111, američki bombarder brži od zvuka. Do proleća 1967. godine, iz Sovjetskog Saveza je u Vijetnam dopremljena ogromna količina vojne pomoći (više od tri četvrtine vojne i tehničke opreme), preneo je sajt Webtribune.rs. Na zemlji su imali 2.000 ruskih tenkova, 7.000 topova, preko 5.000 protivvazdušnih sistema, a na nebu je 30 lovaca MiG-17 i MiG-21 "čistilo" nebo kojim je letelo 660 aviona SAD.
E sad je Obama (dobitnik Nobela za mir), došao na mesto zločina da bi ojačao moć vijetnamske armije, priželjkujući da to što prodaje kao putujući trgovac domaćini iskoriste protiv Kine, u slučaju sukoba oko nekoliko ostrva u Južnom kineskom moru koja drže Kinezi, ali pravo na njih polaže još bar polovina zemalja u regionu.
Poznato je da Pentagon preferira posredne ratove - Ukrajinaca protiv Rusa, Vijetnamaca protiv Kineza... Sa američkim oružjem bi nova generacija vijetnamskih boraca mogla da napravi mnogo problema Kinezima, uvereni su u Vašingtonu.
Zanimljivo je da su u razgovorima vođenim u Hanoju, obe strane bile saglasne da je ova korenita promena spoljnopolitičke i bezbednosne politike u odnosima dve zemlje, zapravo, vid odbrane od navodne pretnje Kine.
Pošto je ukinuo zabranu isporuke ratne tehnike komunistima u Hanoju, Obama je u njihovoj kući poručio da će to što Vijetnam sada dolazi u posed novog naoružanja biti važno u slučaju da ta "zemlja bude morala da se brani".
Iz Pekinga je tamošnja diplomatija poručila obema stranama kako se "nada da će ukidanje američkog embarga na prodaju oružja Vijetnamu pomoći da se očuvaju mir i stabilnost u regionu". Ova "bodlja" je bila dovoljna, dok ne stignu avioni, brodovi i radari iz SAD plaćeni kreditima koje odobrava Vašington (oko 1,6 milijardi dolara).
Obama je Vijetnamcima prodao i 100 civilnih aviona boing 737 za 11,3 milijarde dolara, a DŽeneral Elektrik sklopio je ugovor o isporuci vetrenjača za proizvodnju struje.
Tako najveći neprijatelj preko noći postaje prijatelj ili bar partner. Izvor: Vesti-online.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA