Najnovije

JEZIVO IŽIVLJAVANJE USTAŠKOG REŽIMA! Srbi osuđeni na 139 godina zatvora bez ijednog dokaza!

Stevo Pantić (60) i još devetorica Srba iz Trpinje kod Vukovara osuđeni su u Županijskom sudu u Osijeku na ukupno 139 godina zatvora zbog navodnog "ratnog zločina", iako protiv njih nije postojao ni jedan jedini dokaz!

Zastava Hrvatske (Foto: pixabay.com)

Presuda je decembra 2014. godine doneta samo na osnovu izjava potpuno nepouzdanog svedoka, lokalnog pijanca, koji je rekao "da se priča po selu da su oni odgovorni za ratni zločin nad hrvatskim civilima koji su se dogodili 1991!"
Lažni svedok
Ova grupa osuđena je za "ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima", a prema optužnici, zločin je počinjen između septembra i novembra 1991. u Trpinji nedaleko od Vukovara. Najveću kaznu dobili su Stevo Pantić i Milisav Atanacković (po 20 godina), dok su ostali osuđeni na 14, 12 i pet godina.
Mario Pantić, sin Steve Pantića, prvooptuženog u slučaju "Trpinja", kaže za Informer da je agonija kroz koju prolazi deset srpskih porodica iz Trpinje, najvećeg srpskog sela u Hrvatskoj, počela u julu 2013.
-Pre tri godine u naše selo upali su hrvatski specijalci, njih stotinjak, blokirali sve prilaze i uhapsili desetoricu Srba. Neke su, kao mog oca, zatekli u kući, druge su pokupili sa njiva i iz fabrika. A onda je usledio montirani proces protiv njih koji je vođen uz pomoć lažnih svedoka koji su svoje izjave temeljili na tome "da se pričalo po selu..." - tvrdi Mario Pantić.
On kaže da su njegov otac i ostali Srbi osuđeni bez ijednog materijalnog dokaza, bez svedoka koji su prisustvovali događaju i po zakonima koji nisu ni postojali kada se navodni zločin dogodio.
- Optuženi su da su radili protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, iako u vreme kada se navodni zločin desio Hrvatska kao država nije ni postojala. Svi znaju da je ovde besneo građanski rat, Srbi su samo čuvali svoja ognjišta. A onda se neko dosetio da ih proglasi ratnim zločincima samo na osnovu svedočenja lokalnog nasilnika Dragana Đurđevića, koji je osuđivan za porodično nasilje i koga su se i rođeni otac i sin odrekli zato što je kabadahija i alkoholičar. Đurđević je pred porotom slagao da je video mog oca i ostale osuđene Srbe kako odvode hrvatske civile i ratne zarobljenike na nepoznato mesto. I taj isti Đurđević sada uživa status zaštićenog svedoka, materijalno je zbrinut, a pošteni meštani Trpinje trunu u zatvoru - priča Pantić.
Ucene i pretnje
Prema njegovim rečima, i porodice osuđenih Srba trpe neviđeno maltretiranje jer ih ucenjuju advokati koji su im dodeljeni po službenoj dužnosti.
- Advokati ih ne posećuju u zatvoru niti komuniciraju sa njima! Ali zato zovu njihove porodice i ucenjuju ih! Traže od nas novac da bi se, kako kažu, aktivno uključili u rešavanje predmeta. Kada im kažemo da nemamo novaca, odgovaraju: "Kako budete plaćali, takva će vam i odbrana biti". Očajni smo jer za Srbe u Hrvatskoj očigledno nema pravde! Hrvatski sud ih bez dokaza osuđuje na maksimalne kazne, dok Tomislav Merčep, osvedočeni zločinac koji je odgovoran za smrt velikog broja Srba, dobije minimalnu kaznu od pet godina zatvora. Jedino što nam je ostalo jeste da se nadamo da će nam pomoći država Srbija. Moj otac ima i srpsko državljanstvo - kaže Pantić.
A Glavašu samo osam godina
Isti sud koji je desetoricu Srba osudio na 139 godina robije, hrvatskog ratnog zločinca Branimira Glavaša osudio je na samo osam godina zatvora i pored dokaza da je direktno odgovoran za ubistvo najmanje desetoro Srba u Osijeku tokom 1991. godine. Što je najgore, Glavaš je odležao samo tri petine kazne (oko pet godina), i to u zatvorima u BiH, pre nego što je pušten na slobodu marta 2015. godine.
Pretukli ga metalnom stolicom
Pored svih neprijatnosti koje svi Srbi iz Trpinje preživljavaju u hrvatskom zatvoru, Miroslav Kovačević je i brutalno pretučen. NJega je u osječkom zatvoru metalnom stolicom prebio drugi zatvorenik iz ćelije. Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA