Najnovije

NIJE VODKA RAKIJA, MADA NOĆAS UDARA: Ovo su činjenice koje niste znali o majci Rusiji (VIDEO)

Najveća zemlja na svetu ima sve najveće i najduže: pruge, jezero, ali i Mekdonalds.

Ruskinja (Foto: pixabay.com)

"Gde ćeš bajsem na Rusiju?" Sigurno ste nekada čuli ovu izjavu. Gordo zvuči, ali u pitanju su činjenice. Sistemi i vladari su se menjali, ali ova zemlja-gigant već dugo je jedan od glavnih političkih, vojnih i ekonomskih "igrača" na planeti i - neosvojiva je! Pitajte Napoleona i Hitlera šta misle o tome.
 Predstavljamo vam XX činjenica koje možda niste znali o "majci Rusiji":
1. Najveća zemlja na mapi 
Rusija je po površini najveća zemlja na svetu. Ukupna površina iznosi preko 17 miliona kvadratnih kilometara i obuhvata više od devetine površine Zemlje. Poređenja radi, Rusija je 1,8 puta veća od Sjedinjenih Američkih Država.
2. Najduže železničke pruge
Transsibirska železnička pruga prostire se duž cele zemlje, što je automatski čini i najdužom prugom na svetu. Železnica duga 9.289 kilometara počinje u Moskvi, u evropskom delu Rusije, i pruža se preko celog azijskog dela zemlje, sve do luke Vladivostok na Pacifiku. Da biste prešli celu putanju, bez stajanja, trebalo bi vam 152 sata i 27 minuta. Železnica radi od 1916. godine i još uvek se širi.
3. Najveća šuma na svetu 
Rusija ne samo da je najveća zemlja na svetu, nego i zemlja sa najvećim šumskim područjem. Rusija ima 7.762.602 kvadratnih kilometara šumovitog zemljišta, što iznosi 45,40 odsto ukupne površine ove zemlje. Poređenja radi, ta površina velika je poput celog kontinenta Australije!
4. Najdublje jezero na svetu
Bajkalsko jezero u ruskom planinskom regionu Sibira staro je 25 miliona godina. Pored toga što je verovatno najstarije, ono je i najdublje jezero na svetu, sa svojih 1,637 metara dubine, sa dnom na 1,285 metara ispod nivoa mora. Bajkalsko jezero je takođe po zapremini najveće svetsko slatkovodno jezero. Sadrži 20 odsto ukupne rezerve nezamrznute slatke vode na svetu.
5. Najveći „Mekdonalds“ restoran
Možda ste mislili da u Rusiji nema američkih "dobara", ali - prevarili ste se. Rusija je dom najvećeg „Mekdonalds“ restorana na svetu, sa čak 700 mesta. Na dan otvaranja, u zoru 31. januara 1990. godine više od 5.000 došlo je na otvaranje ovog restorana brze hrane. Tokom tog dana, „Mekdonalds“ u Moskvi postavio je novi svetski rekord posluživši više od 30.000 posetilaca. LJudi su stajali u redu više od 6 sati, voljni da među prvima probaju ovu „novu“ hranu.
6. Država sa najvećom proizvodnjom nafte u svetu (2015.)
Prema istraživanju koje je sprovela Međunarodna agencija za energiju, u 2015. godini Rusija se našla na vrhu liste zemalja po proizvodnji nafte u svetu. Ruska proizvodnja u prethodnoj godini išla je i preko 10 ipo miliona barela nafte dnevno, što je pomoglo u isporuci 14,05 odsto od ukupne količine nafte u svetu. Iako je bila suočena sa velikom finansijskom krizom, Rusija je još uvek na prvom mestu na listi 10 najvećih proizvođača nafte u svetu. Slede je Saudijska Arabija i SAD.
7. Domaćin treće po veličini svetske Unesko prirodne baštine
Treća po veličini prirodna staništa svrstana na listu svetske baštine Uneska, za koja se smatra da su od izuzetne vrednosti za čovečanstvo, nalaze se u Rusiji. Rusija ima 10 prirodnih lokacija na listi i po tome je treća, posle SAD (13) i Australije (12).
8. Ruska prestonica Moskva je drugi po veličini grad u svetu po broju milijardera
Uprkos porastu kod nekoliko azijskih gradova, Moskva je u 2015. godini zadržala drugo mesto, sa 82 milijardera koji borave u ovoj prestonici. Prvo mesto i dalje drži NJujork.
9. U Rusiji živi oko 10 miliona više žena nego muškaraca
Dugo se verovalo da je neravnoteža polova rezultat velikog broja poginulih muškaraca tokom Drugog svetskog rata. Međutim, ista demografska slika stoji i danas. Muškarci, šta čekate - navalite!
10. Zabrane
Stroga vlada Vladimira Putina ne štedi nikoga, od običnog naroda, do tajkuna i političara. Šta su onda tu neki zakončići? Na primer: zabrana internet mema, ukidanje seksualne edukacije, kazne za psovanje, gej propaganda i još mnogo toga.
 Srbi, ukoliko niste, vreme je da posetite Rusiju. Makar smo tamo dobrošli! Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA