Najnovije

VEROVALI ILI NE! EGIPATSKI ZVANIČNIK ŠOKIRAO SVET: Tom i DŽeri su krivi za nastanak ID-a!

Crtani film "Tom i DŽeri" kriv je za nastanak Islamske države (ID), tvrdi šef egipatskog nacionalnog informativnog servisa Salah Abdel Sadek. On kaže da je čuveni crtać pun nasilja, što ohrabruje ekstremizam i uči decu da je u redu dizati ljude u vazduh.

Tom i DŽeri (Foto: Jutjub)

I filmovi su krivi

Sadek je šokantne tvrdnje izneo u utorak na tribini Univerziteta u Kairu pred nekoliko stotina studenata.
- Tom i DŽeri doprineli su tome da deca pomisle kako je nasilje prirodan deo života. Crtani to nasilje prikazuje kao zabavu i šalje poruku: Da, mogu ga da udarim... i mogu da ga raznesem eksplozivom. Mozak gledalaca to onda registruje kao nešto potpuno normalno - rekao je Sadek.
On je dodao da su za nastanak najsurovije terorističke grupe u istoriji delimično krive i video-igre, ali i akcioni filmovi.
- Sve je to puno nasilja. Mladi danas imaju običaj da satima igraju te igrice na kompjuterima, a nakon što završe osećaju se srećno i ispunjeno. One takođe šalju poruku da je nasilje potpuno u redu i krive su za ovo što se danas dešava širom arapskog sveta. A sve počinje iz ranog detinjstva sa Tomom i DŽerijem - uveren je Sadek.

Sledi cenzura

Prema navodima sajta "Egyptian Streets", koji je preneo izlaganje šefa nacionalne TV, vlada u Kairu još nije cenzurisala crtać "Tom i DŽeri", niti je uvela zabranu na video-igrice. Međutim, kako sajt naglašava, nije isključeno da će nadležni, nakon komentara egipatskog zvaničnika, to možda i uraditi. Ovo, inače, nije prvi put da su se čuveni mačak Tom i miš DŽeri našli na udaru kritika zbog nasilja. Poslednjih godina se vode žestoke polemike o tome da li je ovaj crtać, koji je sedam puta nagrađivan Oskarom, pogodan za decu ili ne. Protivnici crtanog tvrde da mališani postaju agresivniji gledajući Toma i DŽerija, koji šalju negativnu poruku. S druge strane, poštovaoci tih likova objašnjavaju da je u pitanju samo običan animirani film, da mu je osnovna funkcija da zabavi i ništa više od toga. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA