Najnovije

GORE ALPI: Veliki neredi i sukob s policijom na italijansko-austrijskoj granici! (VIDEO)

U gradu Breneru na granici između Italije i Austrije izbili su sukobi između policije i nekoliko stotina demonstranata koji su ustali protiv odluke Beča da na graničnom prelazu podigne ogradu, ne bi li se zaustavila najezda migranata koji stižu sa Mediterana.

Sukobi u Breneru (Foto: JuTjub)

Uz parolu "Rušimo granice" demonstranti su pokušali da iz Italije uđu u Austriju u čemu su ih sprečile specijalne snage policije. Demonstranti su uspeli da zauzmu železničku stanicu u Breneru, iz koje su napali policiju kamenicama, na šta im je odgovoreno suzavcem.
Pripadnici specijalnih jedinica uspeli su da oslobode železničku stanicu, nakon čega su se demonstranti uputili prema autoputu koji su zatvorili za saobraćaj, nakon čega je policija upotrebila vodene topove. Agencija AGI javlja da su tom prilikom povređena dva policajca, jedno policijsko vozilo je zapaljeno, a nekoliko izgrednika uhapšeno.
Austrija je počela izgradnju ograde na granici sa Italijom na prevoju Brener, jer prema ocenama Beča, italijanske vlasti ne čine dovoljno u kontroli migranata. Italijanska vladi tvrdi da su te mere suvišne i da nisu u duhu Šengena.

Ključna saobraćajnica

Oko 2.500 kamiona i 15.000 vozila svakodnevno prođe tunelom Brener, ključnom tačkom za privredu Italije, preko koje italijanske kompanije izvoze na sever Evrope. Blokada tog prelaza bila bi "politička katastrofa" za Evropu, upozorio je u subotu predsednik Evropske komisije Žan-Klode Junker.
Austrija je smeštena na raskrsnici dve glavne migrantske rute u Evropi - balkanske i italijanske i preko nje je u tranzitu 2015. prošlo na stotine hiljada izbeglica. Sama Austrija prihvatila je 90.000 izbeglica, što je više od 1 posto njenog stanovništva. Službeni Beč je za 2016. odredio, kao gornju granicu, 37.500 azilanata, a već sada je dosstignuta gotovo polovina te kvote. Izvor: Hina/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA