Najnovije

KOMBINATORIKA ZA NOVU VLADU: Rusi traže Vučiću da uzme socijaliste i Dveri-DSS!

BEOGRAD - Aleksandar Vučić, aktuelni i verovatno budući predsednik Vlade Srbije, poslednjih dana trpi pritisak i sa istoka i sa zapada oko formiranja nove vlade, a dobio je direktne signale iz Moskve da u Vladu primi i Socijalističku partiju Srbije i Srpski sabor Dveri!

Putin od Vučića traži da da uzme socijaliste i Dveri-DSS (Foto: kremlin.ru)

- Sergej Željeznak, potpredsednik ruske Dume, i jedan od čelnih ljudi vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, koji je sa Sandom Rašković Ivić potpisao sporazum o strateškom zajedničkom delovanju dve partije direktno je preko diplomatskih kanala inicirao da u Vladi Srbije bude koalicija DSS i Dveri. Takođe, iz Rusije stižu signali i da SPS mora ostati u Vladi - otkriva dobro obavešteni izvor i dodaje da bi uskoro mogao uslediti direktan poziv iz Moskve srpskom premijeru.

- Vladimir Putin će verovatno lično da pozove Vučića i da od njega traži da u Vladi obezbedi mesta i za Dačića i za Obradovića i Sandu Rašković. Šta će premijer da odluči ne znam, ali poznato je da on nije čovek na koga može da se vrši pritisak. Sasvim je sigurno da će odluku o budućem sastavu Vlade doneti u najboljem nacionalnom i državnom interesu, kao i da neće podleći pritiscima bez obzira sa koje strane oni dolaze - prenosi sagovornik blizak diplomatskim krugovima.

Ovakva saznanja indirektno je potvrdio i lider Dveri Boško Obradović, koji nije direktno odgovorio na pitanje da li bi ušao u Vladu sa SNS-om, već je samo poručio da je za Vladu okrenutu Rusiji. Inače, veliko iznenađenje u novoj vladi mogli bi da budu Bratislav Gašić, ali ne u sektoru odbrane kao što je bio, nego u nekom od ekonomskih resora, zatim bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, kao ministar za lokalnu upravu, ali i novi ministar zdravlja iz redova PUPS-a!

- Karte još nisu podeljene, još je sve neizvesno jer odluku kojom stavlja tačku na sastav Vlade donosi Aleksandar Vučić, ali prema poslednjoj kombinatorici Gašić i Zukorlić najbliži su ministarskim foteljama. Što se tiče Ministarstva zdravlja, Krkobabićev PUPS zainteresovan je za taj sektor, te bi oni iz svojih redova mogli da „iznedre“ novog ministra zdravalja - priča izvor i dodaje da je već dosadašnji ministar Zlatibor Lončar poručio da to ministarstvo nije njegova dedovina, kao i da je krajnje normalna stvar da, kada se menja Vlada, da se menja i ministar.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, vrlo je zainteresovan za mesto na kome je do sada bila Jadranka Joksimović, odnosno zanima ga resor evrointegracija. Ali, kako dodaje naš izvor, teško da će Čeda uspeti da se dokopa tog sektora, jer se u Vučićevim očima aktuelna ministarka bez portfelja, zadužena za taj sektor, visoko kotira zbog dosadašnjih rezultata.

- Kako sada stoje stvari, u buduću vladu neće ući ni ministarka Zorana Mihajlović jer joj je Vučić zamerio soliranje u obavljanju ministarske funkcije i „dugačak jezik“. Ranije su bile i spekulacije da su Zoranine ambicije mnogo veće od pukog rukovođenja ministarstvom - kaže izvor, dodajući da su za sada ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović i Rasim LJajić „sigurni“ kao članovi Vlade.

Bratislav Gašić kaže da nije čuo da bi ponovo mogao da sedi u Vladi.

- Nemam nikave informacije o tome, nisam čuo ništa - kazao je on. Sa druge strane, Mumer Zukorlić kaže da postoje realne mogućnosti da dođe do dogovora između njegove političke stranke i budućeg mandatara.

- Tu postoji izražena spremnost za dogovore. Preuranjeno je govoriti o raspodeli resora, pogotovo šta ja nisam izrazio želju, niti mi je u prvom planu to što bi meni lično bilo ponuđeno. To mi je tek na trećem mestu. Najpre, zanima me dogovor oko principa političke platforme koja bi uvažila obostrane političke orijentacije. Bitne su mi pozicije u Vladi koje će omogućiti da se otvorena pitanja u Sandžaku među Bošnjacima počnu rešavati. Tek na trećem mestu možemo govoriti o personalnim rešenjima i pozicijama - kazao je Zukorlić. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA