Najnovije

MASONERIJA, PAGANIZAM I SMRT: Mračne tajne srpa i čekića

Srp i čekić bili su zvanični grb Sovjetskog Saveza i jedan od najprepoznatljivijih simbola u istoriji. Priča iza srpa u čekića puna je tajni i misterija - masonerija, hinduizam, drevna arijevska i slovenska mitologija - sve to je vešto protkano kroz sovjetski amblem.

Zastava Sovjetskog Saveza (Foto: pixabay.com)

Srp i čekić predstavljaju najsnažniji grafički izraz komunističke ideologije. Pre nego što je dobio konačni oblik, postojalo je nekoliko različitih verzija: grabulje i čekić, vile i čekić, plug i čekić. Jedino je čekić uvek bio prisutan kao simbol evropske radničke klase. Zajedno sa poljoprivrednim alatom trebalo je da simboliše Lenjinovu čuvenu ideju jedinstva proleterijata i seljaka.
Aprila 1918. godine, finalna verzija je odobrena - dizajnirao ju je moskovski umetnik Jevgenij Kamzolkin, a na leto 1918., na Petom zasedanju sovjetske vlade, prikazan je kao zvanični simbol.
Ono što je interesantno jeste da Kamzolkin uopšte nije bio komunista, već veoma religiozan čovek iz bogate porodice. Umetnik je bio član mistične tajne umetničke organizacije "Leonardo da Vinči" duže od 10 godina i savršeno je poznavao simbologiju.
Prvo, srp i čekić povezani su sa masonskim simbolom čekića i dleta. Ove alatke simbolišu jasno definisan cilj (dleto) i njegovu čvrstu manifestaciju (čekić). U evropskoj verskoj simbologiji, čekić je povezan sa agresivnom muškom fizičkom snagom (čekić starogrčkog boga Hefesta) koja može biti i smrtonosna i destruktivna.
Slovenski i nordijski bogovi groma, Svarog i Tor, takođe su u svojim rukama uvek držali čekić. U Kini i Indiji, sa druge strane, čekić je simbol trijumfa sila zla.
Teško je reći koje od ovih značenja je Kamzolkin namerno uneo u simbol. Pitanje je da li je samo izvršavao naređenje da prikaže uniju seljaka i radnika, ili je u svom radu suptilno uneo svoj stav prema komunističkoj ideologiji, boljševičkoj revoluciji i novouspostavljenoj sovjetskoj državi, izabravši simbol smrti, rata i zla.
Ruski filozof Aleksej Losev tumačio je simbol tradicionalno:
"To je simbol koji pokreće mase, a ne samo simbol konstruktivno-tehničkog principa ljudskog delovanja i volje... Ovde vidimo simbol jedinstva seljaka i radnika, simbol sovjetske države."
Istoričar i akademik Jurij Gotje, sa druge strane, izneo je 1921. u svom dnevniku zanimljivo zapažanje. Naime, kada se ruske reći za čekić (molot) i srp (sero) stave jedna uz drugu i čitaju unazad, dobija se reč "prestolom", odnosno "tronom". Na taj način, smatra Gotje, Kamzolkin je nagovestio diktatorske metode Boljševika.
U raznim religijama srp se tumači kao simbol smrti. U hrišćanstvu, snopovi i žetva predstavljaju ljudske duše koje će bog pokupiti kada dođe kraj sveta. Takođe, u Srednjem veku simbol smrti bio je upravo srp. 
Paganski panteoni raznih indoevropskih i slovenskih naroda imaju boginju po imenu Mara ili Morana, koja je tradicionalno prikazana sa srpom u levoj ruci. U hinduizmu, boginja smrti, takođe je prikazana sa srpom u levoj ruci.
Aluzija na smrt, tamu i zlo jednostavno ima previše da bismo ih zanemarili. Kada se još u vidu ima i život umetnika koji je kreirao sovjetski grb, vrlo je verovatno da je Kamzolkin ciljno odabrao ove simbole aludirajući bar na neke, ako ne i na sve od navedenih mitoloških konteksta. Izvor: rbth.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA