Najnovije

PATRIJARH IRINEJ DECIDAN: Hrvati, Teslu vam ne damo!

BEOGRAD - Komšije su se opet nameračile da čuvenog srpskog naučnika proglase - Hrvatom! Međutim, patrijarh srpski Irinej, koji je pre dva dana ponovo pokrenuo ideju da se urna sa zemnim ostacima našeg naučnika pohrani u Hramu Svetog Save na Vračaru, odgovorio je šta misli o takvim nekorektnim nastojanjima.

Patrijarh Irinej (Foto: Jutjub)

- To Hrvati čine oduvek. Zato ćemo mi učiniti sve da bude sahranjen u srpskoj svetinji. On je Srbin, sin srpskog sveštenika. Imao je veru svoga oca i u to nema nikakve sumnje. NJihova pretenzija je da ga prisvoje, pretenzija kakvu prokazuju i za mnoge druge stvari. Mogu da pričaju šta hoće, ali zna se kakva je istorija - otpozdravio je na neprimerene poruke iz Hrvatske poglavar SPC.

A pretenzije Hrvata najbolje pokazuju pisanja njihovih medija.

- Hrvatski i američki izumitelj svetskog glasa rođen je u ličkom mestu Smiljanu 1856, ali je gotovo ceo život radio u SAD, gde je i ostvario sve izume. Umro je u NJujorku 1943. u dobi od 87 godina - bez pardona naveo je juče riječki "Novi list", izostavivši da kažu punu istinu, a to je da je Tesla rođen u srpskoj porodici.

To je samo poslednji primer njihovog pokušaja da prisvoje našeg naučnika, jer samo pre nekoliko godina, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu postavljen je transformator Nikole Tesle kao primer izuzetnog hrvatskog stvaralaštva?! Oni su tada, kao i ovog puta, zaboravili ključnu rečenicu iz čuvenog pisma koje je napisao sam Tesla još davne 1936. i poslao ga hrvatskom političaru Vlatku Mačeku, a u kojem stoji:

- Hvala na mnogo cijenjenoj čestitki i počasti, jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine. Živeli svi Jugosloveni. Postupkom Hrvata nije iznenađen ni Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, koji ističe da je činjenica da oni ne priznaju ništa srpsko.

- Ništa to nije novo, oni već godinama vode političke negacije učešća Srba u razvoju hrvatskog društva. Odavno bi oni da prisvoje srpskog naučnika, zbog čega mi moramo da im odgovorimo. Moramo jasno da im stavimo do znanja da je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Naše institucije bi morale da reaguju i zaustave širenje njihovih laži - kaže Linta.

Najnoviji pokušaj Hrvata da prisvoje našeg najvećeg naučnika je, prema rečima istoričara Predraga Markovića, osim što je bezobrazan, i ironičan. - Ironija je u tome što bi ga da je ostao tamo Hrvati zaklali kao što su zaklaili i sve njegove vršnjake. Dakle, ubili bi ga, a sada bi da ga prisvoje, uprkost tome što znaju da je rođen u srpskoj porodici. Ovo je isto kao da Nemačka želi da prisvoji Ajnštajna, iako ga je proganjala - ocenjuje Marković.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da je urni Nikole Tesle mesto u muzeju s njegovim imenom i zaostavštinom, gde počiva godinama.

- Teslina urna nije samo neizostavni deo zbirke tog muzeja, nego i svetski spomenik nauci, koji se ne premešta - rekli su u LSV-u. S druge strane, udruženja Srba iz Hrvatske i Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske podržavaju ideju SPC, podsećajući da su se više puta zalagali za taj čin. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA