Najnovije

ZAPAD POJAČAVA PRITISAK: Skoplje postaje blokirani grad

Zakulisni dirigenti makedonskom, prigodno nazvanom, 'Šarenom revolucijom' odlučili su da dozirano pojačaju pritisak, ne bi li pokušali da bez otvorenog nasilja, koje bi vodilo ljudskim žrtvama, "pokažu mišiće" u Skoplju.

Makedonski "otporaši" trasiraju put "demokratije" (Foto: Fejsbuk)

Građanska udruženja koja organizuju proteste u okviru skopske obojene revolucije blokirala su danas tri raskrsnice u centru Skoplja, javljaju makedonski mediji. Aktivisti su blokirali raskrsnice kod Saborne crkve, Sudske palate i Crvenog krsta, objavio je makedonski sajt Plusinfo. "Ovo je blokada za pravdu i slobodu. Ovo je blokada protiv abolicije kriminalaca. Ovo je blokada čiji je cilj da građanski glas prodre u sistem koji je režim okupirao", istakli su aktivisti Šarene revolucije. Oni su zamolili građane za podršku i strpljenje i poručili im da se, ako naiđu na blokadu u saobraćaju, priključe i pritisnu sirenu u znak podrške, "za sebe i za slobodnu Makedoniju". Ovakav način borbe, sa druge strane dovodi i do rastućeg nezadovoljstva i među ljudima koji ne podržavaju miting, a juče je jedan takav i pokušao da se probije kolima kroz masu. U incidentu, na sreću, nije bilo povređenih. Makedonska policija od početka protesta se, paradoksalno, više koncentrisala na protivnike protesta nego na same "revolucionare". Ova taktika se do sada pokazala uspešnom po pitanju izbegavanja nasilnih incidenata, ali je sa druge strane dala "šarenima" otvoren put da rade po gradu praktično šta god žele. Iako je odbio da učestvuje na izborima koji su po prethodnom dogovoru raspisani za 5. maj, zbog čega su oni i otkazani, lider opozicione SDSM Zoran Zaev ocenio je danas da politička kriza u Makedoniji mora što pre da se okonča na slobodnim, fer i regularnim izborima.
"Odluka o aboliciji će morati da se povuče u celini, zakoni da važe za sve podjednako", poručio je Zaev i naglasio da će se demokratske promene desiti na regularnim izborima, prenela je agencija MIA. On je izrazio uverenost da će izbori moći da budu održani u oktobru i naglasio da će njegova partija na njima biti pobednik. Zaev tvrdi da političke sondaže pokazuju da je SDSM već najpopularnija stranka. Glavni "Amerikanac" u Makedoniji, ne krijući svoju podršku Šarenoj revoluciji, tvrdi da je u ovoj zemlji u toku gandijevska revolucija koja će pokazati da se režim može srušiti bez ljudskih žrtava. Zapad je obezbedio da svi mediji po svetu, pa i srpski, i dalje uzimaju zdravo za gotovo važnu tačku scenarija: da sve tobože organizuju nekakva 'građanska udruženja' i da se radi tobože o spontanoj pobuni dela naroda. Da obojenih revolucija nema bez CIA i subverzivnog novca kojima se napajaju, pokazalo se već širom sveta. To se već mesecima potvrđuje i u Makedoniji, samo što Nikola Gruevski nema snage da se odupre onima koji, kao pione po šahovskoj tabli, pomeraju Aleksisa Ciprasa, Bojka Borisova, Edija Ramu, Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića. Amerikancima su dosad uspešno stali na rep samo Kinezi, kada je sprečena obojena revolucija u Hong Kongu i Vladimir Putin koji je više puta sprečio i u korenu sasekao "spontana događanja naroda" u Rusiji. Izvor: Tanjug/fakti.org/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA