Najnovije

SKANDAL U DONBASU POPRIMA VEĆE RAZMERE: "Mercy Corps" nisu jedini CIA agenti - mreža mnogo opasnija!

DONBAS - Vlasti LNR su uhapsile jednu ukrajinsku državljanku za koju je utvrđeno da je radila za CIA, a svoje poslove je obavljala pod maskom radnika jedne humanitarne organizacije, što joj je omogućilo nesmetano kretanje na teritoriji Donbasa.

CIA, snajka, CIA (Foto: Vikipedija)

U pitanju je Oksana Mikitenko, a na teritoriju Donbasa je ušla kao član, odnosno, kao radnik humanitarne organizacije "Mercy Corps".
"Mikitenkova je prikupljala informacije, ali i vrbovala ljude u cilju pravljenja određene grupe koja bi prerasla postepeno u svojevrsnu opoziciju sa ciljem državnog udara." - saopštio je pre dva dana ministar državne bezbednosti vlade LNR, Leonid Pasečnik, prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti. Kako je Pravda ranije objavila, špijunka CIA je povremeno odlazila u Kijev, gde bi predavala pisane izveštaje o raznim informacijama do kojih je dolazila svojim boravkom i delovanjem u Donbasu.
"Ona je izveštavala Stjuarta Čarlsa Vilkatsa, građanina SAD-a koji je bio na poziciji regionalnog direktora organizacije "Mercy Corps", a koji je službenik obaveštajne službe CIA.", naveo je Pesačnik.
Protiv Mikitenkove je podignuta optužnica za krivično delo špijunaže.
"U skandal špijunaže mogu biti umešani i Svetlana Malahova, ministarka rada i socijalne politike LNR, kao i Marina Filipova, zamenica šefa administracije predsednika LNR. Istraga će pokazati, ali Mikitenkova je bila bliska sa njima.", rekao je Pesačnik. Nova saznanja vlasti LNR
Ono što je interesantno, prema novim saznanjima bezbedonosnih struktura LNR, "Mercy Corps" nije jedina humanitarna organizacija u mreži CIA, a kako pišu novoruski mediji, pored uspešnog vrbovanja zvaničnika vlade LNR, Stujart Čarls Vilkats je uspešno vrbovao još neke organizacije koje deluju u Donbasu.
Trenutno nema novih hapšenja, ali istraga je proširena i klupko će izgleda tek da se odmota. Sasvim je moguće da je u mrežu CIA vrbovano još zvaničnika vlasti u Donbasu. Ono što su vlasti LNR saznale o Vilkatsu je da je u pitanju čovek starosti 78 godina. Rođen je u Boliviji i dugogodišnji je agent CIA. Radio je po sličnom modelu širom sveta od Latinske Amerike, preko Bliskog Istoka, Srednje Azije, Istočne Afrike, Balkana i Ukrajine.  U pitanju je jedan od najvećih agenata CIA koji upravlja sa desetinama i stotinama miliona dolara i koji je sprovodio najrazličitije operacije za CIA. Najčešće deluje pod maskom humanitarne organizacije.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA