Najnovije

Ruska crkva odustala od Sabora - zvaničnik RPC vraćen sa Krita

Rukovodilac administrativnog sekretarijata Moskovske patrijaršije Solnečnogorski episkop Sergije, koji se nalazio na Kritu zbog učestvovanja u pripremi za Svepravoslavni sabor koji je planiran za 16-26. jun, čije je održavanje dovedeno u pitanje zbog odbijanja niza Crkava da učestvuju na njemu, pozvan je u petak da se vrati u Moskvu, saopštio je za RIA Novosti izvor u Moskovskom patrijarhatu.

Sveta Rusija (Foto: JuTjub)

Konstantinopoljska Pravoslavna Crkva namerava da održi Svepravoslavni sabor od 16. do 26. juna na Kritu. Prošle nedelje je Sveti Sinod Bugarske Pravoslavne Crkve odbio da učestvuje na Saboru. Istu odluku je donela Antiohijska Crkva.
Srpska Pravoslavna Crkva je u četvrtak uputila obraćanje poglavaru Konstantinopoljskog patrijahata u kojem se požalila na to da «ima izvesnih poteškoća» u pogledu učestvovanja u Svepravoslavnom saboru i pozvala je da se on odloži na izvesno vreme, a da se u navedenom roku održi međupravoslavno savetovanje. Gruzijska Pravoslavna Crkva takođe neće učestvovati u Svepravoslavnom saboru, ova odluka je doneta na zasedanju Svetog Sinoda.
U petak je objavljeno da šef Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovskog patrijarhata Volokolamski mitropolit Ilarion nije otputovao na Krit kako bi učestvovao u sastavljanju poslanice Svepravoslavnog sabora, što je bilo planirano za četvrtak: predstavnici Ruske Pravoslavne Crkve smatraju da bi takvo učestvovanje bilo neumesno, pošto se niz Pomesnih Pravoslavnih Crkava već izjasnio za odlaganje sabora. Izvor: pravoslavie.ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA