Najnovije

RANJIVA IM ODBRANA: Pentagon strahuje da mu Rusi i Kinezi mogu poobarati špijunske satelite!

Pentagon ima nameru da odustane od proizvodnje špijunskih aviona i lansiranja špijunskih satelita - objavio je specijalizovani portal SpaceNews.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Razlog: da bi mu Rusi i Kinezi svojim novim, visokopreciznim raketama mogli poobarati satelite, a i leteće radare čim se približe njihovim granicama.
Zato američki vojni vrh navodno planira da formira jedinstvenu informacionu mrežu za prikupljanje podataka koja će biti tehnološki neranjivija i kompaktnija.
Pentagon je shvatio da bi u slučaju rata među velikima njegovi avioni Boing E-8 JSTARS bili laka meta za rusku i kinesku PVO i njihove najmodernije ekstrabrze rakete.
Zato se odlučio da prednost da formiranju informacionog sistema koji bi integrisao podatke hiljada nadzemnih i vazdušnih senzora, lakih dronova i malih aparata sa ljudskim upravljanjem.
U sve bi bili uključeni i jeftini sateliti sa „pametnom opremom“.
Taj sistem će koštati - tvrdi isti portal - sedam milijardi dolara, ali će potom smanjiti rizika „skupih gubitaka“ - satelita i izviđačkih aviona.
Pentagon ima nameru da u svoj novi projekat uključi više privatnih firmi i da tako istovremeno smanji vlastitu zavisnost od giganata američke vojne industrije.              
Ministar za ratnu avijaciju SAD - Hizer Vilson - rekao je SpaceNews:
„Mi želimo da pouzdano upravljamo svojim sistemom borbenog komandovanja i kontrole. Sa integrisanom mrežom za prikupljanje podataka iz vazduha, sa zemlje i iz kosmosa imaćemo i veće mogućnosti i veću sigurnost i neranjivost sistema“.     
Pročitajte OVDE kakvi helikopteri uskoro stižu za srpsku vojsku i policiju.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trka u naoružanju se preselila i u svemir.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA