Najnovije

NATO: Jačamo odbranu od Rusije, 4 bataljona na Baltik!

BRISEL - Prvi čovek NATO Jens Stoltenberg kaže da će Alijansa rasporediti još četiri bataljona u zemljama Baltika i u Poljskoj, kako bi se "ojačala odbrana od Rusije".

NATO jača odbranu od Rusije (Foto: Vikipedia)

Ovaj potez NATO će dodatno zaoštriti odnos između Zapada i Rusije, a očekuje se da Kremlj odmah reaguje.
Kako je ranije najavljeno, tri bataljona sa po oko 1.000 vojnika predvodiće SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok će za četvrti najverovatnije biti zadužena Kanada.
Kako je rekao Stoltenberg, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska, zemlje koje se osećaju najugroženijim, biće "ojačane robusnim, međunarodnim vojnim jedinicama". 
"Plan će na sastancima koji počinju u utorak u Briselu odobriti ministri odbrana zemalja Alijanse", naveo je Stoltenberg. 
Baltičke zemlje su u proteklih 18 meseci često izražavale zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini i ruske aneksije Krima, a litvanski ministar odbrane je nedavno rekao da "ne može da isključi mogućnost inzvazije Rusije". 
"To je mogućnost koju ne možemo da isključimo. Oni bi mogli da pokrenu vežbe na granicama i da to transformišu u inzaviju za nekoliko sati", rekao je Jouzas Olekas za Rojters. 
Litvanci su pozvali NATO i da podigne regionalni anti-raketni štit u zemljama Baltika i Poljskoj. 
"Ne govorimo ovde o odbrani Litvanije, već o kredibilitetu čitave Alijanse", rekao je šef diplomatije Linas Linkevičijus. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA