Najnovije

OPOZICIJA NA POTEZU: Vlada nacionalnog spasa Republike Srpske - Lukač premijer, Ćeraniću MUP?

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, prema nezvaničnim informacijama, ponudio je Savezu za promene politički dogovor kako bi se formirala vlada nacionalnog spasa, a u opticaju su već, kako tvrde izvori, neka imena za novog premijera RS.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Navodno bi tu novu vladu vodio sadašnji ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

NJegovo mesto pripalo bi Dodikovom savetniku za bezbednost Predragu Ćeraniću, koji je se od prvog jula ove godine i nalazi na platnom spisku Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Ali, zvanično o tome još nema nikakvih informacija, niti se o tome oglašava čelnik opozicije u RS Mladen Bosić. Dodikov motiv bio bi da pokuša stabilizovati manji entitet te smanji pritisak na vlast zbog sve teže ekonomske situacije.

Oba bloka o toj vladi nacionalnog spasa govorili su i ranije, ali bez konkretnog dogovora.

Prva dva zahteva Saveza za promene na protestima nedavno održanim u Banjaluci bila su da predsednik RS Milorad Dodik podnese neopozivu ostavku i da raspusti NSRS. Na trećem mestu zahteva bilo je formiranje vlade nacionalnog spasa.

I ma koliko i jedan i drugi blok odbacivali tu ideju, ona se sve češće spominje u Republici Srpskoj. Dodik je krajem maja rekao da je ponudio predsedniku PDP-a Branislavu Borenoviću da uđe u Vladu RS, dok je lideru NDP-a i bivšem predsedniku RS Draganu Čaviću ponuđeno mesto direktora "Autoputeva RS". Predsednik RS istakao je da su i Borenović i Čavić te ponude odbili, ali da se sada kaju zbog toga.

Borenović kaže da Dodik već duže vremena pokušava pregovarati s ovom strankom, ali tvrdi da je koalicija s Dodikovim SNSD-om naprosto neprihvatljiva.

- Dodik mesecima obigrava oko PDP-a, ali je postao dosadan s tim ponudama. Dok sam ja na čelu ove stranke, nikada nećemo biti na prodaju - kategoričan je Borenović.

Što se tiče ponude opoziciji lider NDP-a Dragan Čavić kaže da je formiranje vlade nacionalnog spasa jedan od zahteva Saveza za promene, ali da nije čuo Dodikov predlog za formiranje ovakve vlade zajedno s opozicijom.

- Najpre Dodikova ostavka, zatim raspuštanje parlamenta i formiranje vlade nacionalnog spasa koja će raditi sve da pripremi korektne i demokratske prevremene izbore. Bez tog paketa ništa nije moguće - kazao je Čavić.

Potpredsednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da zvaničnih razgovora o formiranju zajedničke prelazne vlade nije bilo, ali da je uvek moguće da je neko pojedinačno razgovarao s predstavnicima opozicije.

- Stav SNSD-a je da u Sarajevu, odnosno u zajedničkim ustanovama, moraju sediti najjači kadrovi iz RS - kazao je Radmanović, dok je šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković lakonski odgovorio da će SNSD na vreme obavestiti javnost ako bude postignut dogovor sa Savezom za promene. Izvor: Dnevni avaz

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA