Najnovije

POČELI PREGOVORI SA MMF: Šta će biti sa platama i penzijama?

BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda počela je danas zvanične razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije o četvrtoj reviziji aranžmana sa Srbijom.

DŽejms Ruf i delegacija MMF-a (Foto: Jutjub)

Zvanični razgovori Misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Srbije, koju predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, počeli su plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije.

Delegaciju Srbije na plenarnom sastanku, pored Tabaković koja i predstavlja Srbiju u MMF-u, činili su ministar finansija Dušan Vujović i ministar privrede Željko Sertić, sa saradnicima, prenosi NBS.

Poseta misije MMF-a koju predvodi DŽejms Ruf počela je 9. juna, a planirano je da traje dve nedelje.

Glavne teme razgovora predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji su stanje u budžetu i reforma javnog sektora i javnih preduzeća.

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend baj aranžaman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra.

Prethodne tri revizije tog aranžamana bile su pozitivne, a četvrta je obavljena u februaru ove godine, pre vanrednih parlamentarnih izbora, pa je misija MMF-a odlučila da ona bude okončana posle formiranja nove Vlade Srbije.

Očekuje se da će Srbija dobiti pohvale za stanje javnih finansija, ali će morati da obrazlaže zašto kasni otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru i sprovođenje reogranizacije velikih javnih preduzeća.

Premijer Aleksandar Vučić najavio je pre tri dana da će penzije i plate u javnom sektoru biti povećane, ako fiskalni rezultati budu dobri i najavio da će buduća vlada pokušati da do kraja mandata ostvari prosečne plate od 500 evra.

Prethodno je šef misije MMF DŽejms Ruf rekao da se zbog kašnjenja reformi sporije smanjuje teret plata javnog sektora u budžetu Srbije pa ne dolazi u obzir njihovo povećanje, kao ni penzija, ne samo u 2016. godini već ni u 2017. godini.

Vučić je, međutim, istakao da je ta ocena izvučena iz konteksta.

"Ruf je u toj izjavi dao mnogo dobrih i izvanrednih stvari, a ta je ocena izvučena iz konteksta, jer je on rekao da se neće povećavati plate i penzije ako ne bude dodatnih fiskalnih ušteda. Ali u našoj je zemlji samo negativno vest i to nam je ostalo valjda još iz turskog perioda", objasnio je Vučić. Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA