Najnovije

STIŽE "KUM" U SKOPLJE DA KRSTI MAKEDONIJU: Amerikanac će im dati ime, a ova su u opticaju!

Američki ambasador Metju Nimic, specijalni predstavnik UN u posredničkoj misiji oduženog pregovaračkog procesa između Skoplja i Atine za prevazilaženje spora o službenoj upotrebi imena Makedonija, krajem sedmice dolazi na razgovore sa makedonskim državnim rukovodstvom.

Metju Nimic (foto: Jutjub printskrin)

Nimic će posetiti samo Skoplje, „ne i Atinu“, objavljene su ovdašnje najave pozivanjem na službene izvore u Vašingtonu. „Predviđeni su susreti sa državnim vrhom“ u svetlu najava „izvučenih“ iz stavova Nimica iznetih u razgovoru za grčke medije da „pitanje imena treba da bude visoko na programskim prioritetima nove vlade“.
To se u potpunosti „poklapa“ sa iznetim stavovima vlade premijera Zorana Zaeva potvrđenih i za vreme njegove prve zvanične poseti Briselu na čelu vladinog tima, u razgovorima sa visokim zvaničnicima EU i NATO.
Na reaktiviranom kursu strateškog opredeljenja za evroatlanske integracije, inoviranje starih prioriteta, posebno za „ubrzano članstvo u NATO“, presudno je otklanjanje uslovljenih smetnji nerešenog maratonskog spora sa Atinom o imenu Makedonija.
Činjenica da Nimic dolazi „samo u Skoplje, a ne i u Atinu“, pospešuje najave ovdašnjih zapadnih diplomatskih izvora da nova koaliciona vlada Zaeva intenzivno razmatra mogućnost da, upravo zbog ulaska u NATO, po skraćenom postupku, „radi na posrednom rešenju“ (pr)oduženog korišćenjae privremenog imena "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" - (BJRM), pod kojima 1992. primljena u UN.
Odlaskom u prvu posetu u Atini makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov je uz optimizam „otkrio“ konstatacijom da „u mnogim delovima Balkana postoje ljudi koji smatraju da postoji mogućnost da se menjaju post-jugoslovenski dogovori“. Otuda je zaključio da bi „prijem Makedonije u NATO mogao da ima umirujući efekat na region".
Uoči novog dolaska Nimica osvežavaju se medijske pretpostavke o odlučnosti vlade Zaeva za „razmatranje svežih predloga o privremenom imenu“.
Da li je to uklopljivo u objavljene okvire medijskih najava po kojima je iz Brisela „trasiran“ zadati put skraćenog prijema Skoplja u NATO, u proleće 2018. delimično će se – možda, otkriti i posetom Nimica Skoplju.
Nesumnjivo međutim susedski spor o imenu na jugu Balkana ostaje i dalje kao ključna smetnja članstvu Makedonije ne samo u Severnoatlanskoj vojnoj alijansi već i u EU.
Zbog nerešenog spora sa Atinom o službenoj upotrebi imena Makedonija, uprkos revnosnom zadovoljenju reformskih standarda u sferi odbrane, Skoplje čeka na prijem u NATO od 2008. godine. Iste smetnje su na njenom putu i za približavanje članstvu u EU, čekajući iz Brisela obećani datum za početak pristupnih pregovora za članstvo, otkako je status zemlje kandidata stekla još 2005. godine.
Pod pokroviteljstvom UN, Skoplje i Atina vode maratonske pregovore o službenoj upotrebi imena Makedonija jod od 1992. godine. Izaslanik svetske organizacije u sporu, veteran američke diplomatije Metju Nimic do sada je u oduženim jalovim pregovorima delegacijama dvaju suseda u sporu bezuspešno „vagao“ nekoliko kompromisnih rešenja. Pregovaračima su na stolu bile solucije sa imenima - "Severna Makedonija", "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija", "Republika Makedonija Skoplje"... A kakvo će novo ime dobiti Trg maršala Tita u Zagrebu, čitajte OVDE.  Izvor: Novosti

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Američki državni sekretar Hojt Ji naredio Makedoniji da reši spor sa Grčkom
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA