Najnovije

RUSI STAVILI TAČKU: Neće biti Svepravoslavnog sabora!

Rusija neće učestvovati na Svepravoslavnom saboru na Kritu, ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve koje su najavile da neće poslati svoje predstvnike.

Patrijarh moskovski i cele Rusi Kiril (Foto: RIA)

U Danilevskoj rezidenciji patrijarha moskovskog i cele Rusije održan je Sinod Ruske pravoslavne crkve. Sveti sinod RPC predložio je da se Svepravoslavni sabor koji je bio planiran da bude održan na Kritu - odloži. Razlog je odbijanje niza crkava da učestvuje u predstojećem skupu zbog nepripremljenog jednog broja dokumenata i neutvrđene procedure Sabora, saopštio je novinarima šef odeljenja za spoljne crkvene poslove mitropolit volkolomski Ilarion na kraju vanredne sednice u Moskvi.
"Ne možemo da učestvujemo na Svepravoslavnom saboru… Tražićemo odlaganje njegovog održavanja", rekao je mitropolit Ilarion. "U održavanju Svepravoslavnog sabora treba da učestvuju sve crkve", naglasio je mitropolit Ilarion. Samo u tom slučaju, dodao je on, odluka će biti legitimna za čitav pravoslavni svet. Prema njegovim rečima, učešće su ranije odbile Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva, dok je SPC takođe predložila odlaganje Sabora, uz predlog da se na Kritu u to vreme održi međupravoslavno savetovanje. U Ruskoj pravoslavnoj crkvi nastalu situaciju ne smatraju katastrofalnom. "Mi treba da izvučemo pouke iz ove situacije", naveo je mitropolit Ilarion. On je objasnio da su se i pre zaoštravanja situacije oko Sabora dugo čule kritike i da glasove crkava ne treba ignorisati, da se treba pažljivo odnositi prema predlogu svake crkve da se razgovara o bilo kom problemu pre Sabora ili na njemu, kao i da je neophodno pažljivo se odnositi prema prepravljanju sabornih dokumenata koje predlažu crkve. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA