Najnovije

KRAJ ITALIJANSKOG SNA U KRAGUJEVCU: Fijat deli 900 otkaza?

KRAGUJEVAC - Suočen sa smanjenom tražnjom za modelom 500L, Fijat je odlučio da ukine treću smenu i otpusti čak 900 od ukupno 3.200 radnika koliko ih radi u Kragujevcu.

Fijat deli 500 otkaza u Kragujevcu? (Foto: Jutjub)

Uprava Fijata je o ovome već obavestila sindikat, koji se ne slaže sa ponuđenom visinom otpremnina, pošto italijanski proizvođač nije voljan da radnicima da izdašniju pomoć za odlazak iz firme, od minimalnog iznosa određenog Zakonom o radu.

Većina zaposlenih u kragujevačkoj fabrici su mladi radnici sa malo godina staža, što znači da bi i njihove otpremnine bile male.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić juče je rekao da je ukidanje jedne proizvodne smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija bilo očekivano, "imajući u vidu da nema dovoljno potražnje za modelom koji se proizvodi u toj fabrici". Istakao je, pritom, da će to pogoditi kako radnike i njihove porodice tako i budžet grada, budući da će porez na zarade koje grad prihoduje od zaposlenih u FCA Srbija biti manji za 10 do 15 miliona dinara mesečno. Taj prihod je, prema Nikolićevim rečima, do sada iznosio oko 40 miliona dinara mesečno.

"To je najgora vest za mene u poslednjih godinu i po dana koliko sam na mestu gradonačelnika. Tako nešto smo i očekivali jer već dve godine se govori o tome i zaposleni u Fijatu najbolje znaju koliko pauza su pravili u poslovanju, kada je isključivana po jedna smena, kada su po nekoliko dana bili u nekoj vrsti prinudnog odmora jer nije bilo dovoljno posla, zato što nije bilo dovoljno prodaje", rekao je Nikolić nakon jučerašnjeg sastanka sa ministarkom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

Nikolić je napomenuo da je cilj gradske uprave da u Kragujevac u narednom periodu dođe "puno malih investitora, koji bi obezbedili da, zbog promene načina poslovanja jednog investitora, veliki broj ljudi ne ostane bez posla".

Fijat Krajsler Srbija iz Kragujevca saopštila je u utorak da će prebaciti proizvodnju iz tri u dve smene, a da se u saradnji sa sindikatima radi i na smanjenju radne snage kroz dobrovoljne odlaske zaposlenih. Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA