Najnovije

Stoltenberg: Moskva pokušava da stvori "zonu vojnog uticaja"

MOSKVA - Moskva pokušava da stvori "zonu vojnog uticaja", izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dodajući da je alijansa uočila velike i agresivne manevre na ruskoj strani.

Stoltenberg (Foto: Jutjub)

"Mi smo posmatrali masivnu militarizaciju na granici NATO-a na Arktiku,  Baltiku, od Crnog do Sredozemnog mora", rekao je Stoltenberg za nemački Bild.
Odluku alijanse o raspoređivanju bataljona u baltičkim državama i u Poljskoj, Stoltenberg opravdava tvrdnjom da je NATO "registrovao agresivne, nenajavljene, velike manevre na ruskoj strani", prenosi AFP.
"Naša odluka je doneta u cilju odbrane. Ne želimo da izazovemo sukob - želimo da sprečimo sukob. Želimo da pokažemo našim partnerima da smo tu kada smo im potrebni", rekao je generalni sekretar NATO-a.
Ministri odbrane NATO-a u utorak su odobrili slanje četiri bataljona, od 800 do 1.000 vojnika, u tri baltičke zemlje i u Poljsku.
Rusija se žestoko protivi širenju NATO-a u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, zbog čega je prošlog meseca najavila tri nove podele u svom jugozapadnom regionu kako bi odgovorila na, kako navodi AfP, "pojačano vojno prisustvo duž njenih granica".
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA