Najnovije

Vučić sa Kolindom u Vukovaru

Srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sastaće se u ponedeljak, 20. juna.

Vučić i Kolinda (Foto: Jutjub)

Planirano je da Vučić i šefica hrvatske države obiđu rodnu kuću čuvenog naučnika Milutina Milankovića, gde će položiti vence, a predviđena je i zajednička poseta Vukovaru.
Ovaj iznenadni susret trebalo bi da otvori novu stranicu u odnosima dveju država i da pokaže da su i Srbija i Hrvatska spremne da prevaziđu nesuglasice iz prošlosti, zbog kojih je saradnja u poslednjih nekoliko meseci spuštena na veoma nizak nivo, pišu Večernje novosti.
Sastanak se organizuje nakon nedavne hrvatske blokade evropskog puta Srbije, pa se iz Zagreba očekuje poruka da ćemo ubuduće moći da računamo na podršku suseda. A zajednički stav biće da dve države imaju mnogo više onoga što ih povezuje, nego što ih razdvaja.
Očekuje se da će tokom susreta biti pokrenuta i pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga, ali i zaštita srpske i hrvatske manjine.
Izvori tvrde da je predsednica Kolinda Grabar Kitarović preuzela inicijativu otopljavanja odnosa sa Beogradom, jer je dosadašnja hrvatska vlada radila upravo suprotno, povlačeći poteze, pogotovo na međunarodnom planu, koji su ih dodatno pogoršavali. To se pre svega odnosi na pokušaje blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, ali i zapaljive izjave oko lidera radikala Vojislava Šešelja.
Inače, premijer Vučić prisustvovao je inauguraciji hrvatske predsednice u februaru 2015. godine. NJihov poslednji susret bio je u martu ove godine, kada su razgovarali na marginama međunarodnog samita u Mostaru.
Više puta pominjala se mogućnost zvanične posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu, ali je sve odlagano zbog unutrašnjopolitičke situacije u Hrvatskoj i održavanja vanrednih izbora.

Helikopterom do Vojvodine?

Svi detalji susreta dvoje zvaničnika se još dogovaraju. Prema našim informacijama, postoji mogućnost da Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić, nakon obilaska Dalja i Vukovara, istog dana helikopterom dođu i u Vojvodinu. Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA