Najnovije

CEO SVET BRUJI O "ĐINPINGU U BEOGRADU": Drugog dana posete - 20 sporazuma!

BEOGRAD - Drugog dana posete Srbiji, kineski predsednik Si Đinping imaće više bilateralnih sastanaka sa srpskim zvaničnicma, a veliki broj novinara, snimatelja i fotoreportera već se okupio u pres centru Palate Srbija.

Novinari - ne trepću! (Foto: Jutjub)

Za razliku od prvog dana posete, kada su u Palati bili prisutni uglavnom domaći novinari, u pres centru je danas kao u "košnici", pa osim beogradskih medija, izjave zvaničnika očekuju i kineski, ali i novinari iz drugih zemalja koji su akreditovani za ovaj događaj.
Prema informacijama iz Predsedništva Srbije, akreditovano je više od 800 medijskih radnika.
Da je interesovanje medija za posetu predsednika Kine Srbiji veliko govore i jučerašnji izveštaji svetskih agencija, koje su između ostalog ocenile da Kina unapređuje odnose sa prijateljskom Srbijom.
Kineskom predsedniku danas će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbije, nakon čega će imati "tet a tet" sastanak sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.
Potom će biti održan sastanak dveju delegacija nakon čega će biti potpisano više od 20 međudržavnih sporazuma.
Nikolić će uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, a dvojica predsednika će se potom obratiti medijima.
Nakon ceremonije uručenja ordena, Si će se sastati sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i članovima delegacije, kao i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojkovićem. Đinping - na najvišem nivou Kineski predsednik Si Đinping svečano je danas dočekan ispred Palate Srbija, gde će u toku dana razgovarati sa državnim vrhom Srbije, a delegacije dve zemlje potpisati više od 20 međudržavnih sporazuma. Kineskog predsednika je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, uz najviše vojne i državne počasti i ispaljivanje plotuna. Uz Gardu VS i crveni tepih, intonirane su himne dve zemlje, a potom su predsednika Kine pozdravili i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministri u vladi. Si i Nikolić će potom imati tet-a-tet sastanak, posle čega sledi bilateralni sastanak delegacija dve zemlje, potpisivanje sporazuma, nakon čega će Nikolić uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Prema protokolu, sledi obraćajnje medijima dva predsednika, a potom i odvojeni sastanci sa Vučićem i Gojković. Si je juče doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, a prvog dana su položeni venci na mestu srušene kineske ambasade u NATO bombardovanju, položen kamen temeljac za Kineski kulturni centar, otkriven spomenik Konfuciju, tabla novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine. Predsednik Kine sutra će obići Železaru Smederevo.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA