Najnovije

AMERIKANCI NAPOLJE: Najveći protet u Japanu u poslednjih 20 godina! (FOTO/VIDEO)

Nakon što je jedan bivši marinac ubio meštanku, ali i niza drugih incidenata, održan je jedan od najvećih protesta u poslednje dve dekade na japanskom ostrvu Okinava.

Protest u Okinavi (Foto: XinHua)

Protest, koji je prema organizatorim okupio 65.000 ljudi uključujući guvernera Takešija Onagu i zvaničnike opozicije, održao se u glavnom gradu Okinave Nahi koji se nalazi u neposrednoj blizini američkih baza kadena i Futenma. Protest solidarnosti održao se i ispred parlamenta u Tokiju. Protest je počeo minutom ćutanja za ubijenu ženu nakon čega je sa pozornice njen otac pročitao poruku prisutnima. Demonstranti su takođe protestovali i protiv planova Vašingtona i Tokija da se velika baza premesti iz centra ostrva bliže severnoj obali Okinave.

Foto: XinHua Takeši Onega, koji je govorio na protestu, izneo je argumente protiv tog plana naglasivši da želi da baza bude poptuno uklonjena sa ostrva. Miting je završen potpisivanjem peticije u kojoj se zahteva da japanska i američka vlada upute izvinjenje ubijenoj dvedesetogodišnjoj devojci i svim stanovnicima Okinave. Okinava je dom za nekoliko velikih američkih vojnih baza koje zauzimaju gotovo petinu teritorije ostrva i mogu da prime oko 50.000 Amerikanaca, uključujući 30.000 članova osoblja, prenosi Rotejrs. Ostrvljani dugo izražavaju negodovanje jer baze šire buku i zagađuju vazduh, a mnogi ih doživljavaju i kao neprijatno nasleđe iz Drugog svetskog rata i američke okupacije. - Japan je i dalje vojna kolonija SAD-a i ova baza to simbolizuje - rekla je učiteljica Noboru Kitano (59).

Silovanja, ubistva, saobraćajke...

U maju je Rina Šimabukuro (20) silovana i ubijena od strane 32-godišnjeg civilnog konstruktora i bivšeg američkog marinca Keneta Frenklina Gadsona koji se predstavljao pod prezimenom Šincao, devojačkim svoje japanske žene. On je kasnije priznao da je zadavio i izbo svoju žrtvu. U odvojenom incidentu, 24-godišnji marinac DŽastin Kasteljanos je optužen da je silovao pijanu i onesvešćenu Japanku u hotelu u Nahi. Još jedan marinac, devojka Aim Meija je 5. juna uhvaćena kako je pijana izazvala sudar i tako povredila dvoje ljudi. U njenoj krvi pronađena je količina alkohola šest puta veća od dozvoljene. Zbog negodovanja javnosti, američka vojska je uvela policijski čas, ograničila kretanja i alkohol van baze, ali je odluka ukinuta samo 11 dana kasnije.

Foto: XinHua Na Okinavi se nalazi oko 62 procenta svih američkih trupa u Japanu i predstavlja važnu geopolitičku ispostavu Vašingtiona kojem je omogućeno da odatle projektuje silu na komšijske Kinu i jugositočnu Aziju. Izvor: RT/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA