Najnovije

SRBIJA POD BUDNIM OKOM ZAPADA: Nije problem Kina, nego Rusija!

BEOGRAD - Profesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka DŽejms Ker-Lindzi izjavio je da za EU nije problem odnos Srbije sa Kinom, već je to odnos Srbije sa Rusijom.

DŽejms Ker-Lindzi (Foto: Jutjub)

"Beograd treba da razume da ukoliko zaista želi članstvo u EU onda treba da se potrudi da ne izgleda kao da ide protiv zajedničke evropske politike", izjavio je on u intervjuu za "Politiku".
Komentarišući to što posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji prate i povremena preisptivanja koliko bi uspostavljanje dobrih odnosa sa Pekingom moglo da odmogne Beogradu na putu integracija u EU, Ker-Lindzi kaže da dobre veze s Kinom ne mogu da škode Srbiji na putu ka EU.
Ker-Lindzi, inače vrlo dobar poznavalac odnosa na zapadnom Balkanu, kaže za "Politiku" da mnoge članice Unije očajnički pokušavaju da uspostave dobre veze s Pekingom.
"Takva saradnja je veoma važna za ekonomiju, za trgovinu...Eventualni problem bi mogao da se ukaže u okolnostima kada bi zemlja kandidat za članstvo u EU pokušala da povuče neke poteze koji su u suprotnosti sa politikom i vrednostima koje zastupa Unija. Konkretno, ako bi EU odučila da nekoj zemlji uvede sankcije, a Srbija kaže da ne želi da postupi isto tako, onda nastaje problem", kaže on.
"Da budem potpuno iskren, mislim da nikom u Uniji neće pasti napamet da izražava čuđenje a kamoli negodovanje zbog posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu. Mnogo veći problem je odnos Srbije i Rusije", objašnjava on.
"Unutar same Unije sve više ljudi počinje da razmišlja da je vreme da se porazmisli o odnosu prema Rusiji. U poređenju s Kinom, prema Rusiji vlada mnogo veće nepoverenje. Ako kineske investicije mogu da pomognu Srbiji da se razvije, da njena ekonomija ojača, to je velika stvar i velika je korist od takvog aranžmana. Jedina smetnja takvom dogovoru mogla bi da bude situacija u kojoj se on kosi s nekim interesima ili politikama EU", kaže Ker-Lindzi .
Recimo, kako je naveo, kada bi Kina postavila pred Srbiju neke političke zahteve koji bi bili protiv celog evropskog bloka. 
"Ali zaista mislim da je takav scenario neverovatan. Srbija ima sva prava da se upusti u bliske odnose sa Kinom, i to savršeno ima smisla. Kao što sam već rekao, svaka članica Unije bi bila više nego srećna zbog takvih aranžmana. Zamerke Kini bi se verovatno ticale ljudskih prava i sloboda ili nečeg sličnog, ali kada je ekonomska saradnja u pitanju onda tu nema problema. Dok god Srbija ne radi ništa protiv opšteprihvaćenih evropskih principa  neće biti nikakvih negodovanja iz Brisela", kaže Ker-Lindzi.
"Doduše, i unutar same Unije postoje veoma različiti stavovi prema Moskvi.. Ipak, kada je reč o uvođenju sankcija nekoj državi od zemalja kandidata za članstvo u EU, kakva je Srbija, očekuje se da podrže evropsku spoljnu politiku. To su jasna očekivanja od Beograda", kaže on. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA