Najnovije

SVEŽ KAPITAL I ČVRŠĆE VEZE: Evo kome Rusi prodaju deo Rosnjefta

Rusija razmatra mogućnost prodaje paketa akcija naftne kompanije Rosnjeft piše Blumberg, pozivajući se na dva izvora upoznata sa situacijom.

Rosnjeft (Foto: RIA)

Kako se navodi, prodaja će biti izvršena van berze, a kupci su indijske i kineske naftne kompanije. Kupovina akcija Rosnjefta od strane kompanija iz dve najveće azijske ekonomije pomoći će Rusiji da pokrije svoj budžetski deficit i da ojača svoju geopolitičku snagu, piše agencija. Paket akcija Rosnjefta država namerava da proda za više od 11 milijardi dolara, a prodaja indijskim i kineskim investitorima će uravnotežiti kompaniju, čijih se 20 odsto već nalazi u posedu Britiš petroleuma. Kako se navodi, Ministarstvo za ekonomski razvoj je prošle nedelje dobilo predlog Inteza banke, investicionog konsultanta za prodaju Rosnjefta, da se akcije kompanije puste na berzu.
Ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev je na marginama Peterburškog ekonomskog foruma rekao novinarima da je stavljanje akcija na berzu teoretski moguće, ali nije idealna varijanta privatizacije i dodao da nije isključeno da će 19,5 odsto akcija Rosnjefta biti prodato strateškom investitoru.
Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Kremlj nema jedinstveno poželjno rešenje za strateškog investitora u procesu privatizacije paketa akcija Rosnjefta indijskim i kineskim kompanijama. "Nastavlja se diskusija o različitim varijantama", dodao je Peskov. Predstavnici kineskog CNPC-a i indijskog ONGC-a su ranije govorili da su spremni da prouče mogućnost učešća u privatizaciji Rosnjefta. Izvor: rs.sputniknews.com/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA