Najnovije

ZAKON O RADU STRAVIČAN! Srbi su puka radna snaga, a biće još gore!

Zakon o radu, koji je na snazi dve godine, po mišljenju predstavnika sindikata, nije doneo ništa pozitivno za radnike, naprotiv, prava radnika su umanjena, a broj nezaposlenih nije značajno izmenjen.

Radna snaga Srbije (Foto: Jutjub)

Od izmena radnog zakonodavstva, koje se najavljuju a za sada se još ne zna kakve će biti, ističu sindikalci, gotovo izvesno treba očekivati dodatno smanjenje prava radnika.
Po rečima predsednika Ujedinjenih granskih sindkata “Nezavisnost” Branislava Čanka, efekti novog Zakona o radu izrazito su negativni, jer ne samo da nije povećan broj radnih mesta, već su mnogo radnici ostali bez posla.
- Ne znam nikoga ko je zbog Zakona o radu dobio posao, a to je i logično, pošto zakoni ne zapošljavaju, već to radi privreda - kaže Čanak. - Za sada ne znam kakve će izmene radnog zakonodavstva biti, ali očekujem da će ići u pravcu još većeg razvodnjavanja prava radnika, jer je to još jedino ostalo da se promeni.
Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić ukazuje da u protekle dve godine važenja Zakona o radu pozitivnih efekata nema, a poslodavcima je omogućeno lakše otpuštanje. - Suština je da su očekivani efekti, koji bi  vodili u dobrom smeru, izostali, osim što je, na osnovu informacija iz medija, zbog boljeg rada inspekcijskih službi i člana zakona koji obavezuje poslodavace da prikažu sve zaposlene, bez obzira gde rade i gde je sedište firme, smanjen rad na crno - kaže Milić. - Novi Zakon o radu pogoršao je položaj radnika, jer poslodvaci imaju puno veća ovlašćenja, a radnici gotovo nikakva prava i svedeni su na puku radnu snagu.
Po oceni predsednice Asocijacije slobodnih i nezavisnih sidnikata Ranke Savić, gotovo da nema nijednog pozitivnog efekta Zakona o radu, odnosno prava radnika su značajno smanjena i u novijoj srpskoj istoriji nikada nije bila manja zaštita prava zaposlenih.   - Novi zakon je ukinuo ekonomske prinadležnosti radnika, kao što je, recimo, obračun staža, plaćanja smenskog rada... a sa aspekta sindikata zakon je poguban jer je njihova snaga i delovanje umanjeno i sidnikati nemaju snagu da zaštite radnike u nizu njihovih ekonomskih socijalnih i radnih prava - kaže Ranka Savić.
- Uz ovaj zakon omogućeno je veoma lako otpuštanje radnika, a iako statistički podaci govore da je zahvaljujući Zakonu o radu smanjen broj nezaposlenih ne verujem u način na koji se došlo do tih podataka i odgovorno tvrdim da se ne poklapaju sa stanjem u praksi.
Ona ukazuje da je Zakon o radu je doveo do pogoršanja materijalnog položaja radnika, da je u Srbiji armija ljudi koji radi za veoma malu zaradu, najčešće ni ne pita za cenu rada i rade za zaradu i manju od minimalne.
- Izmene radnog zakonodavstva, koje se najavljuju do 2018. godine još uvek nisu poznate, ali ne treba sumnjati da će dovesti do novog snižavanja prava radnika i većoh pogodnosti za poslodavce i investitore, da će se ići ka još fleksibilnijem zakonu, koji će omogućiti lakše zapošljavanje, kada je poslodavcu potrebno, i još lakše otpuštanje. Ipak, očekujem da se izmenama zakona pravno reguliše rad preko agencija za zapošljavanje, odnosno položaj zaposlenih na lizing, jer oni postoje i njihov pravno radni status mora biti regulisan - kaže Ranka Savić. Izvor: Dnevnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA