Najnovije

ISTRAŽIVANJE: Ovo su uzori mladih u Srbiji - od Đokovića preko Šešelja i Đinđića do Karleuše!

Iako Novak Đoković prednjači kao uzor mladih, drugi uzori mahom su estradne ličnosti, rijaliti zvezde pod optužnicama i različiti političari, pokazalo je istraživanje problema i potreba srednjoškolaca i studenata koje je TIM Centar iz Novog Sada uradio za EGZIT.

Mladost (Foto: Jutjub)

Glavni problemi mladih su po njihovim rečima nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji!
Broj jedan domaći uzor i za studente i srednjoškolce je naš sportista Novak Đoković, dok je najčešći uzor iz inostranstva Vladimir Putin.
Pored Đokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na, poređane po broju glasova, Vojislava Šešelja, Jelenu Karleušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koja.
Za studente, uzori su pored poznatog tenisera i Nikola Tesla, Zoran Kesić, Ivana Španović, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Đinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković.
Novac, “veze” i snalažljivost su prema mišljenju mladih važniji za uspeh u Srbiji od obrazovanja, stručnosti i vrednog rada, dok su sreća i upornost približno jednako važni.
Ključni problem mladih u Srbiji je ubedljivo visoka nezaposlenost. Za srednjoškolce pored ovoga su dominantni još narkomanija, alkoholizam i osećaj da budućnost ne zavisi od njih, uz loš obrazovni sistem i siromaštvo, dok studente opterećuje i pasivnost.
Kao asocijaciju na reč “Srbija” mladi navode uglavnom negativne pojmove, a više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji. Više od 70 procenata učenika i 60 procenata studenata ne veruje da će se stanje u Srbiji popraviti, dok više od dve trećine želi da ode iz Srbije i živi u inostranstvu.
Mladi najčešće doživljavaju verbalno, fizičko i psihičko nasilje, dok najčešće prijavljuju ekonomsko nasilje, a trećina učenika i četvrtina studenata procenjuju mesta u kojima žive nebezbednim.
Istraživanje je rađeno na uzorku od 1.931 mladih ljudi, od toga 980 studenata i 951 učenik u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu. Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA