Najnovije

NATOVSKO GEJ DNO: Posle Milićke, Pajtića ismejao i Azdejković!

BEOGRAD - Predlog lidera DS Bojana Pajtića da se članstvo te stranke na skupštini u septembru izjasni i o predlogu da istopolni brakovi u Srbiji dobiju isti formalni status i korpus prava kao i druge bračne i vanbračne zajednice, deo LGBT zajednice danas je okarakterisao kao političku manipulaciju i težnju Pajtića da se dokaže većim Evropljaninom nego što je Aleksandar Vučić.

Pajtić i Azdejković (Foto: Jutjub)

Predsednik Gej lezbijskog info centra (GLIC) Predrag Azdejković kaže za Tanjug da ideju da istopolni brakovi u Srbiji dobiju isti formalni status i korpus prava kao i druge bračne i vanbračne zajednice podržava kao ideju, naročito što je u pripremi novi građanski zakonik i novi Ustav, ali da Pajtićev poziv za njega predstavlja političku manipulaciju.
"Ono što mene plaši jeste da je to jedna politička manipulacija, gde Pajtić sada mora da se predstavi kao veći Evropljanin od Vučića, pa kako će to da dokaže nego tako što će da kaže da je za NATO i gej brakove", navodi Azdejković.
Azdejković smatra da od toga na kraju neće biti ništa, kao što je to bilo do sada sa svim ostalim političkim prepucavanjima i obećanjima.
"Plašim se da će možda gej zajednica da izvisi za te brakove kada je DS u pitanju", naveo je Azdejković.
Za druge u gej zajednici predlog je prihvatljiv, ali ukazuju da je Pajtić tome samo dao političku dimenziju, budući da je iz civilnog sektora i ranije bilo takvih zahteva.
"Inicijativa Pajtića je kucanje na otvorena vrata, budući da su organizacije civilnog društva i LGBT zajednice više puta isticale da se mora promeniti zakonodavni okvir koji se tiče zajednica osoba istog pola", kaže za Tanjug Goran Miletić iz organizacije "Parade ponosa" . 
Miletić navodi da sve članice Saveta Evrope moraju da popune tu pravnu prazninu koja se tiče osoba istog pola koje žive u jednoj zajednici a žele da se registruju i samim tim da poseduju ista prava koja ta registracija podrzumeva. 
"Državama je ostavljeno da odluče kako će to nazvati, brakom, istopolnom zajednicom, registrovanim partnerstvom, kohabitacijom ili nekim drugim terminom, ali se ovo mora regulisati. Takvi zahtevi u Srbiji su dolazili i ranije, iz Labrisa i drugih organizacija su dolazile inicijative da se usvoji zakon", navodi Miletić.
Pajtić je predložio stranci da se na dan izbora predsednika i drugih organa stranke, 24. septembra, članstvo izjasni i o otvaranju procesa pregovaranja o reintegraciji opozicionih stranaka evropske orijentacije, izniklih iz DS-a u jedinstvenu DS, ali i oko podrške pridruživanja Srbije NATO-u i podrške predlogu da istopolni brakovi u Srbiji dobiju isti formalni status i korpus prava kao i druge bračne i vanbračne zajednice. Podsećamo, Pajtićeve izjave o članstvu u NATO kao pravcu kojem treba da teži Srbija je ismejala i glavna NATO lobistkinja u Srbiji, Jelena Milić.
"Šta ću ja sad kad se Pajtić NATO-vao!?" - piše Milićka na Tviteru stavljajući veliki smajli i označavajući njegov profil. Izvor: Tanjug / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA