Najnovije

FRANCUZI OPET DIVLJAJU: Veliki neredi u Renu (VIDEO)

Francuzi su danas ponovo protestovali na ulicama većih gradova protiv novog Zakona o radu. U Parizu je, za razliku od prethodnog okupljanja pre deset dana, bilo relativno mirno, ali su se zato ozbiljni neredi dogodili u Renu, gde je naneta značajna materijalna šteta.

Neredi u Renu (Foto: JuTjub)

Protesti u Parizu su organizovani, iako su ih vlasti, u sredu, najpre zabranile, a potom ipak odobrile, u skraćenoj varijanti. Protivnici Zakona o radu mogli su da se kreću samo u ograničenom krugu od oko 1,5 kilometara oko pariskog trga Bastilja, a vlasti su poručile da neće tolerisati bilo kakve nerede. Manje tenzije su zabeležene na kraju, kada je policija požurila da otvori trg za saobraćaj. U francuskoj prestonici se okupilo između 20.000 i 60.000 ljudi, prema tradicionalno različitim podacima policije i organizatora. Kontrola je bila rigorozna, a policija je na samom početku protesta uhapsila 95 ljudi, osumnjičenih na osnovu pronađenih predmeta, da su se spremali da naprave nerede. Protesti su održani i u drugim gradovima, Marselju, Tuluzu, Bordou, Lilu, Grenoblu. Nekoliko stotina maskiranih mladića su se u Renu izdvojili iz povorke koja je brojala od 1.500 do 3.000 ljudi i lomili izloge, uglavnom banaka i agencija za nekretnine. Organizatori su novo masovno okupljanje najavili za 28. jun. 

Vlada ne odstupa

Sindikalnom protestu su se pridružili “zeleni”, bundžije iz redova socijalista, komunisti i krajnji levičari. Vođa sindikata Se-Že-Te koji je organizovao okupljanje, Filip Martinez, izrazio je nadu da je Vlada shvatila da niko ne želi njen Zakon o radu i obećao nova okupljanja. Predsednik Oland i premijer Vals su, međutim, odmah odgovorili da će Vlada ići do kraja i da neće popuštati. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA