Najnovije

RUSKA DUMA PORUČUJE NATO: Ne uvlačite Crnu Goru u pakt, biće posledica po evropsku bezbednost!

MOSKVA - Poslanici ruske Državne dume su ozbiljno zabrinuti zbog politike uvlačenja Crne Gore u NATO, što unosi raskol u crnogorsko društvo i stvara visok stepen socijalno-političke napetosti u toj zemlji.

Ruska Duma poslala ozbiljne poruke NATO (Foto: Pixabay)

Nacrt obraćanja, koje je predložio Komitet za međunarodna pitanja, Duma usvojila juče na plenarnoj sednici.

- U cilju sprečavanja daljeg razvoja najnepovoljnijeg scenarija u Crnoj Gori, poslanici Državne dume se obraćaju sa svesrdnim apelom parlamentarcima država članica NATO-a da postanu svesni posedica po evropsku bezbednost u slučaju ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i da podrže zahteve najkrupnijih opozicionih snaga Crne Gore usmerene na održavanje opštenarodnog referenduma, ostavljajući građanima te zemlje da slobodno izaberu svoju budućnost - navodi se u tekstu obraćanja.

Osim toga, u obraćanju se navodi da treba aktivirati neposredan dijalog u okviru bilateralnih parlamentarnih kontakata i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u vezi sa razmeštanjem američkih sistema protivraketne odbrane na teritoriji zemalja istočne Evrope i politikom širenja NATO-a u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

To je opasna politička linija, koja u svojoj biti nije usmerena na odbranu, nego na raspirivanje novog hladnog rata, smatraju u Dumi. Oni predlažu da u dijalogu poslanici zajednički ocene moguće posledice i formulišu predloge usmerene na stvaranje uslova koji pogoduju popuštanju međunarodne tenzije.

Duma je podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, za koju se u Crnoj Gori zalaže Demokratski front. Poslanici Državne dume pozdravljaju inicijativu balkanskih političara o stvaranju takozvanog Balkanskog vanblokovskog saveza, uz učešće Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH kao neutralnih suverenih država sa ciljem da on postane temelj arhitekture regionalne bezbednosti, navode iz ruskog parlamenta. Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA