Najnovije

Ne pomaže ni "scenario Milošević"

Službenici Stejt departmenta zahtevaju ciljane udare protiv režima Bašara el Asada. “NJujork tajms” navodi da zbog Rusa i Iranaca, ne važi recept bombardovanja Jugoslavije.

Bašar el-Asad (Foto: Jutjub)

Zagovornici američke vojne intervencije u Siriji dugo već svoju argumentaciju zasnivaju na NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, kao putu za rešavanje sukoba. Sada, kada bombe ne daju željeni rezultat, dokument pod oznakom “osetljivo”, koji je potpisao 51 službenik Stejt departmenta, ide i korak dalje, zahtevajući direktne udare protiv režima Bašara el Asada. Stari “recept” NATO bombi, međutim, upozoravaju komentatori, teško je primenjljiv.
- Racionalno je preduzeti korake da bi se prekinulo krvoproliće i patnja u Siriji, posle petogodišnjeg brutalnog rata. Status kvo u Siriji ne može da opstane - ističe se u dokumentu službenika Stejt departmenta koji u 10 tačaka kritikuje dosadašnje akcije predsednika SAD Baraka Obame u Siriji i zahteva za svrgavanje Asada.
Američki dnevnik “NJujork tajms”, koji je imao uvid u dokument, podseća da je NATO bombardovanje Jugoslavije “pomoglo da se lideri te zemlje primoraju na diplomatski sporazum u kosovskom sukobu”. Ali list naglašava da je ovaj “scenario” teže sprovesti u Siriji zbog učešća Rusije i Irana u ovom konfliktu:
- Intervencija bi morala da bude dovoljno snažna da nadjača ne samo Asada, već i njegove ruske i iranske pomagače, koji su do sada pokazali spremnost da održe svog saveznika na vlasti. Jedini način na koji Obamina administracija može... da prevaziđe njihove namere zahtevao bi u ovom trenutku nešto tako ekstremno kao što su kopnene trupe - ističe “NJujork tajms”.
List zaključuje da ovaj dokument podjednako govori o frustraciji i gnevu, koliko i o alternativnom rešenju. 
Bez rešenja
- Najzanimljivije je ono što dokument ne otkriva. Ne govori se o tome kako da se prevaziđu duboke podele čak i među saveznicima o tome kako bi mir trebalo da izgleda. Ne nude se zakonske osnove za rat prtiv Sirije, koje bi Rusija svakako mogla da blokira u UN. I ne navodi se kako ukloniti Asada, a da pritom sirijska vlada ne kolabira - zaključuje američki dnevnik.
Izvor: Novosti.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA