Najnovije

BOMBA IZ PEKINGA: Putin i Si dogovorili zajednički nastup na kriznim žarištima!

Kineski predsednik Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin najavili su sveobuhvatno produbljivanje strateškog partnerstva i koordinacije.

Putin i Si Đinping u Pekingu (Foto: Sinhua)

Dva predsednika razgovarali su dans u Pekingu, prilikom posete Vladimira Putina svom kineskom kolegi. Čelnici država složili su se da ulože dodatne napore u produbljivanje političkog i strateškog partnerstva i poverenja. Pozdravljajući poziztivne efekte koje je na regionalnom i globalnom nivou ovo partnerstvo donelo u prethodnih 20 godina, predsednik Si je rekao da su oni dokaz strateške prirode ove saradnje. On je, rekavši da se ove godine obeležava petnaesta godišnjica od potpisivanja bilateralnog Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji, izrazio nadu da je ovo samo početak prijatenjstva koje će se prenositi kroz generacije.  Si je najavio veću političku podršku između država na međunarodnom planu. "Dve zemlje bi trebalo da podržavaju jedna drugu po pitanjima koje se tiču nacionalnih interesa i da neprekidno jačaju međusobno političko poverenje", rekao je Si. On je pozvao dve zemlje da započnu bližu koordinaciju po pitanjima međunarodnih kriznih žarišta, čime će doprineti kako regionalnoj, tako i globalnoj bezbednosti. Primetivši da su i Rusija i Kina ujedno i među vodećim ekonomijama, ali i ekonomije u razvoju, kineski predsednik je rekao da će dve zemlje pojačati saradnju i usklađivanjem zajedničkih intreresa, ostvariti projekte Pojasa i Puta, što će u velikoj meri osnažiti Evroazijsku ekonomsku zajednicu (EAZ). 
"Kao strateški partner, spremni smo da proširimo podršku i razumevanje po pitanjima nacionalnih interesa i, ali i globalnih zabrinutosti", rekao je Putin nakon sastanka. On je naglasio da Rusija i Kina dele slične pozicije na međunarodnom planu, te da je neophodno da se njihova koordinacija i bliska komunikacija sve više osnažuju i produbljuju.  Putin je pozvao na veću saradnju u trgovini, energetici, visokoj tehnologiji, bezbednosti i kooperaciji EAZ u izgradnji Pojasa i Puta.
Predsednici su potpisali Izjavu o učvršćivanju globalne strateške stabilnosti i Izjavu o promociji razvoja informacionih tehnologija i virtuelnog prostora. Izvor: Sinhua/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA