Najnovije

DVOSTRUKA IGRA JORDANA: Američko oružje namenjeno sirijskim pobunjenicima ne stiže na odredište

Jordanska vojska i pripadnici obaveštajnih službi kradu oružje koje Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija šalju sirijskim pobunjenicima radi borbe protiv sirijskog režima i preprodaju ga na crnom tržištu, piše NJujork tajms.

Kralj Abdulah II (Foto: Sinhua)

Kako navodi NJujork tajms, na crnom tržištu u Jordanu pojavila se velika količina oružja u vrednosti od više miliona dolara, koju kupuju i preprodaju krijumčari u zemlji. Do takvog zaključka došao je FBI nakon provere incidenta koji se dogodio u novembru prošle godine kada je jordanski policajac otvorio vatru na kolege, kada je poginulo četvoro, a povređeno pet ljudi. List podseća da američka obaveštajna služba obučava Sirijce u nekoliko arapskih zemalja radi svrgavanja sirijskog predsednika Bašara el Asada. U protekle tri godine, kako navode američki zvaničnici, CIA je obučila na hiljade pobunjenika. „Krađa oružja govori o haotičnim, neplaniranim posledicama programa naoružavanja pobunjenika“, navodi list. Obaveštajne agencije CIA i FBI još uvek nisu komentarisale te informacije.

Interesantna je uloga Jordana, zemlje koju predvodi kralj Abdulah Drugi. Iako Jordanci SAD smatraju svojim najvažnijim strateškim partnerom, sam Abdulah II više puta je i u Ujedinjenim nacijama, ali i drugim prilikama, pažljivo biranim rečima kritikovao savremena geopolitička kretanja, koja uzrokuje Zapad pod dirigentskom palicom Vašingtona. Iako učestvuju u vojnim vežbama NATO pakta i arapskog saveza koji predvodi Saudijska Arabija, Jordan je takođe više puta jasno stavio do znanja da u eventualnom napadu na Siriju i režim Bašara al Asada neće učestvovati, a neki analitičari smatraju da je kralj Abdulah II odigrao i ključnu ulogu u osujećivanju plana al Sauda da brzom intervencijom u Libanu otvori put ka glavnom gradu Sirije Damasku. Da li je ovaj incident sa nestalim oružjem početak dobro poznatih podmetačina Zapada usmerenih prema "nepodobnima" ili Jordan zaista igra dvostruku igru, pokušavajući da na najužarenijem području na planeti zadrži kakvu-takvu neutralnost sigurno ćemo saznati u naredim danima. O neverovatnom gestu jordanskog kralja namenjenom svim hrišćanima na svetu, možete da pročitate OVDE.  Izvor: rs.sputniknews.com/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA