Najnovije

MUHIKA: Odrastao sam sa Srbima

Bivši predsednik Urugvaja Hose Muhika rekao je danas da je odrastao u kraju u kom je bilo dosta Srba i dosta ljudi sa jugoslovenskih prostora.

Hose Muhika (Foto: Sinhua)

"Družio sam se tim ljudima i znao da su oni ili njihovi preci u Urugvaj došli brodovima, bežeći od rata, od lošeg života. Eto, svet je veliki, ali, ne toliko", rekao je Muhika. Pre nego što je primio Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem, Muhika je u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u biblioteci Andrićevog instituta u Andrićgradu rekao da je u njegovoj zemlji politički mirno, ali da ekonomija ima dosta problema, jer i veliki susedi Urugvaja klecaju na ekonomskom polju, prenosi portal Iskra.
dodik-muhika


Dodik odlikovao Muhiku (Foto: iscra.co / Zoran Šaponjić)
Predsednik Dodik je istakao da je u Evropi još teže. "Britanija je izglasala izlazak iz EU, ali, vidimo da (američki državni sekretar DŽon) Keri stiže u posetu Londonu i Briselu, pa se može, u krajnjem slučaju, očekivati da dođe i do poništenja te odluke. Evropa je i pod velikim pritiskom izbeglica, ovde u BiH je dosta ekstremnih islamista", naveo je Dodik.
Podsećajući na reči Ive Andrića da se na Balkanu može dogoditi sve i u svakom trenutku, tvorac Andrićgrada Emir Kusturica zahvalio je Muhiki na poseti. "Muhika je poseban čovek koji je u maloj zemlji izveo nešto što se zove socijalna pravda, a toga u Evropi nema od pada komunizma", istakao je Kusturica.
Slavni režiser dodao je da je u vreme mejnstrim informacija koje danas vladaju svetom, lepo kada mediji u Srbiji izveštavaju o poseti Muhike Mećavniku, Andrićgradu, Beogradu... "Srbi, to nije tajna, Muhiku najviše vole iz perioda kad je bio gerilac, pripadnik Tupamarosa. A, vole ga i zbog one izjave da nisu lopovi oni koji banke pljačkaju, nego oni koji bankama upravljaju", rekao je Kusturica. Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA