Najnovije

BRITANCI OTVORILI DOKUMENTE: Čerčilov plan za napad na SSSR uz pomoć Vermahta i SS

U Velikoj Britaniji je deklasifikovan dokument iz Nacionalnog arhiva, prema kojem su Britanci planirali da vode neprijateljstva protiv Crvene armije odmah po završetku Drugog svetskog rata kako bi oslabili uticaj SSSR na evropske zemlje, prenosi britanski list Telegraf .

Vinston Čerčil (Foto: Jutjub)

Prema tekstu dokumenta, britanski premijer Vinston Čerčil je već početkom maja 1945. naredio svom vojnom štabu da razvije operaciju '’Nezamisliv'’o u obliku ofanzive na Crvenu armiju. Napominje se da se Čerčil na ovo odlučio, ogorčen dvoličnošću Josifa Staljina, koji nije nameravao da se odrekne kontrole nad zemljama Centralne i Istočne Evrope, uprkos dogovorima na konferenciji na Jalti, nadanjima Zapada o SSSR-u i podršci planovima za izgradnju demokratske posleratne Evrope.

Operacija '’Nezamislivo'’ trebalo je da započne 1. jula 1945. Britanci su trebali da pokrenu dvomesečnu ofanzivu na sovjetske snage u Berlinu i šire, potiskujući Crvenu armiju nazad na Odru. Izrađene su šeme i mape planirane ofanzive, u operaciji je trebalo da učestvuje 47 divizija - američke, britanske, kanadske i poljske snage. Komandant je trebalo da bude general DŽefri Tompson, koji je imao iskustva u službi u istočnoj Evropi.

Pored toga, shvatajući da će veličina Crvene armije premašiti snage saveznika, Tompson je predložio uključivanje naoružanih snaga nemačkog Vermahta i SS-a u neprijateljstva. Međutim, drugi koji su učestvovali u razvoju operacije oštro su se izjasnili protiv ovoga. Konkretno, glavni vojni savetnik Čerčila, general Hastings Ismai, bio je zgrožen planom za ponovno opremanje nemačke vojske, nazivajući takvu politiku „apsolutno nemogućom za lidere demokratskih zemalja“, podsećajući kolege na ulogu Sovjetskog Saveza u pobeda nad Nemačkom i verovanje da bi napad na bivše saveznike neposredno po završetku rata predstavljao katastrofu za moral sunarodnika.

Kao rezultat, plan za sprovođenje Operacije Nezamislivo, kako se navodi u dokumentu, odbijen je 8. juna 1945. godine, pošto je većina vojne komande bila skeptična prema ovoj ideji.

Kada će raketni PVO sistem S-500 ući u uputrebu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA