Najnovije

PUTINOV POSLEDNJI USLOV ERDOGANU: Ne diraj mi Srbiju i Srpsku, to je ruska zona uticaja!

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, pored izvinjenja za prošlogodišnje rušenje "suhoja" i ubistvo pilota u Siriji, kao uslov za normalizaciju odnosa Rusije i Turske od Redžepa Tajipa Erdogana tražio je i da se Ankara ubuduće ne meša u "balkansko pitanje".

Putin i Erdogan (Foto: kremlin.ru)

Kako kažu sagovornici, Putin je Erdoganu poručio da su Srbija i Republika Srpska isključivo ruska zona interesa.
- Predsednik je u pregovorima koji su do sada išli preko posrednika jasno tražio poštovanje za ruske nacionalne interese na Balkanu. Konkretno, zatražio je od Erdogana da se Turska ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Srbije i Republike Srpske. Turskoj strani je jasno stavljeno do znanja da su Srbija i RS ruska zona uticaja i da oko toga nema i neće biti nikakvog kompromisa - prenosi sagovornik.

Odbrana prijatelja

Prema navodima Informerovog izvora, ruski predsednik je, nakon što je u ponedeljak dobio pismo izvinjenja od Erdogana, preko posrednika još jednom zatražio da Turska prekine da pretenduje na uticaj u "pravoslavnim balkanskim zemljama".
- Putin je bio više nego jasan. Rekao je da Erdoganove snove o obnavljanju Otomanskog carstva na Balkanu zvanična Moskva više neće tolerisati i da je to uslov za normalizaciju odnosa do kojih je mnogo više stalo turskoj nego ruskoj strani - kaže za Informer ruski diplomata. On podseća da se Erdogan prethodnih godina u više navrata hvalio da je uspeo da poveže ono što je Turska imala u vreme Otomanskog carstva.
I zaista, Erdogan je govorio o 81 pokrajini o kojoj će brinuti, a među gradovima koje je nabrojao bilo je i Sarajevo. Pored toga, kad je 2013. posetio južnu srpsku pokrajinu Kosovo, izjavio je da je to Turska. Ove godine je, takođe, pozivao sve muslimanske zemlje u svetu da priznaju nezavisnost Kosova.
- Putin nikada nije blagonaklono gledao na turske pretenzije na Balkanu, a sada je jasno poručio Erdoganu da nipošto neće dozvoliti širenje turskog uticaja u Srbiji i Republici Srpskoj - prenosi sagovornik. Kako naglašava, Rusija tradicionalno ima dobre odnose sa Srbijom, a Putin namerava da ih podigne na još viši nivo.
- Pre godinu dana Rusija je u UN uložila veto na rezoluciju o Srebrenici. Takođe, tu su i ekonomski ugovori, kao i oni o vojnoj saradnji koje dve zemlje imaju. Predsednik Putin Srbe smatra velikim prijateljima i namerava da u budućnosti maksimalno zaštiti interese vaše zemlje - tvrdi ruski diplomata.

Ponizno izvinjenje

Inače, Erdogan je u ponedeljak poslao pismo izvinjenja Putinu zbog rušenja ruskog vojnog aviona nad Sirijom i ubistva pilota Olega Peškova 24. novembra prošle godine. Turski predsednik, koji je prethodno sedam meseci odbijao da se izvini, naveo je da nikad nije imao nameru da sruši ruski avion i da mu je jako žao zbog smrti pilota.
On je obećao pokretanje nove istrage protiv turskog državljanina Alparslana Čelika, koji se sumnjiči da je brutalno ubio Peškova. Takođe, obećao je da će učiniti sve kako bi poboljšao odnose dveju zemalja.
Prema navodima analitičara, Erdogan, koji je pre samo dva meseca izjavio da nema nameru da se izvinjava Rusiji, sada je na to bio prinuđen.
Zbog sankcija koje je Moskva uvela Ankari nakon obaranja aviona ekonomska situacija u Turskoj je veoma teška. Pored toga, Turska sada ima jako težak spoljnopolitički položaj pošto je izgubila podršku gotovo svih saveznika, prvenstveno EU i SAD.

Ponudili odštetu, pa se predomislili

Turski premijer Binali Jildirim povukao je ponudu za plaćanje odštete Rusiji zbog obaranja ruskog vojnog aviona u Siriji prošlog novembra.
- Plaćanje odštete Rusiji nije u ponudi, samo smo izrazili žaljenje - izjavio je Jildirim, prema tvrdnji Si-En-En Turka koju je preneo AFP.
Agencija navodi da je to objavljeno samo nekoliko sati nakon Jildirimove izjave da je Ankara spremna da ponudi odštetu za incident koji je potpuno poremetio odnose dveju zemalja.
- Mi smo rekli da smo, ako je neophodno, spremni da platimo odštetu. Mislim da smo postigli razumevanje u vezi s ovom aferom. Incident ćemo ostaviti iza nas i nastaviti svojim putem - rekao je turski premijer za državnu televiziju TRT.
AFP navodi da je konfuzija usledila dan nakon što je postignut veliki proboj u vezi sa diplomatskom krizom između dveju zemalja - koje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu - pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio ruku pomirenja.
Kremlj je objavio da se Erdogan izvinio zbog incidenta koji se desio duž tursko-sirijske granice, ali su turski zvaničnici naveli da je Erdogan pisao ruskom kolegi Vladimiru Putinu kako bi "izrazio žaljenje" zbog incidenta.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA