Najnovije

9. TROFEJ VERICE I SREĆKA NEDELJKOVIĆA: Marija Rakić I Boban Bogosavljević odbranili titulu prvaka

Mašinski fakultet u Beogradu, 3-4. juna 2016. godine bio je devetu godinu za redom domaćin Finalnih turnira studentkinja i studenata Beograda u šahu, koji nose naziv Trofej Verice i Srećka Nedeljkovića.

Učesnici i organizatori(Foto:Pravda)

Domaćin događaja bio je prof. dr Miloš Nedeljković, sin Verice i Srećka Nedeljkovića. U svom obraćanju profesor Nedeljković podsetio je na istorijat turnira, na sve ranije pobednike među kojima je veliki broj i onih koji su pobeđivali na državnom prvenstvu. Poseban deo bio je posvećen nagradi za životno delo koju je velemajstor Verica Nedeljković dobila od Sportskog društva „Crvena Zvezda“ povodom proslave 71. rođendana Crvene Zvezde.
Učesnicima i gostima obratili su se i prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Živoslav Tešić i u ime Univerzitetskog sportskog saveza Beograda Nebojša Baralić koji je prisutne upoznao sa rezultatima univerzitetske reprezentacije Srbije na nedavno održanom Prvenstvu sveta za studente u Abu Dabiju. Ovom prilikom, velemajstoru Veri Nedeljković, kao nekadašnjoj državnoj reprezentativki, uručio je majicu univerzitetske reprezentacije Srbije.
Kao i ranijih godina, u sali 513 Mašinskog fakulteta, okupio se veliki broj vrhunskih šahista, veterana i aktuelnih reprezentativaca, profesora Univerziteta, šahovskih funkcionera, ljubitelja šaha... Pored članova porodice Nedeljković, velemajstora Verice Nedeljković, prof. dr Miloša Nedeljkovića i unuka Olge i Srećka, ovaj najjači univerzitetski turnir uveličali su svojim prisustvom i povlačenjem prvih poteza legendarni velemajstor Aleksandar Matanović, proslavljene dame našeg šaha velemajstorke Alisa Marić, Henrijeta Konrakovska Sokolov, Katarina Blagojević i Gordana Marković, Malina Bošković, zatim naši šahovski treneri intermajstori dr Ivan Marković, Jovan Todorović, velemajstor problemskog šaha i novinar Marjan Kovačević, novinar Ilustrovane Politike LJubiša Stojilković, predstavnici Šahovskog saveza Srbije Milivoje Milivojević i Duško Radovanović, direktori Šahvskih klubova Crvena Zvezda i Jelica PEP, Dragoljub Raičević i Dušan Cogoljević, te međunarodne šahovske sudije, bračni par Petar Katanić Vujić i Branka Vujić Katanić. Bio je tu kao i uvek veliki broj univerzitetskih profesora, prof. dr Dobrilo Tošić, prof. dr Dušan Drajić, prof. dr Zoran Grubišić, docent dr Vladica Andrejić… 
Igrački sastav bio je takođe na visokom nivou. Kod studenta prosečan rejting turnira  bio je 2409 elo rejting poena, što najbolje govori o snazi turnira. Kod studentkinja, dan pre početka, desilo se nekoliko nepredviđenih otkaza zbog bolesti i putovanja u inostranstvo. Ipak, učešće aktuelne univerzitetske šampionke i dvostruke šampionke Srbije Marije Rakić, zatim univerzitetskih reprezentativki Lene Miladinović i Stefane Milutinović održalo je visok nivo i ženskog turnira. 
Može se reći da su favoriti u obe konkurencije opravdali očekivanja i zauzeli vodeća mesta. Intermajstor Marija Rakić i velemajstor Boban Bogosavljević osvojili su prva mesta i prelazni pehar porodice Nedeljković namenjen pobedniku Trofeja, i time odbranili zvanje najboljih osvojeno prošle godine. Sa 5 osvojenih poena iz 6 partija Marija Rakić je po peti put osvojila Trofej porodice Nedeljković. Drugo mesto pripalo je Leni Miladinović, a treće Stefani Milutinović. Kod studenata, kao što se i očekivalo, ujednačen turnir i neizvesne partije, od prve do poslednje. Velemajstor Boban Bogosavljević osvojio je prvo mesto sa 8 poena, drugi je velemajstor Nikola Nestorović sa 7, a treći je, zahvaljujući boljem dodatnom kriterijumu, Miloje Ratković sa 6 poena. 

Pokrovitelj turnira, porodica Nedeljković, ove godine uvela je i nagrade za najlepše partije u obe konkurencije. U konkurenciji studenata nagrađen je Lazar Radusinović, koji je kao crni slavio protiv Slavena Paštara, i kod studentkinja Ksenija Tomin i Maja Milanović čija je izuzetno borbena partija, prepuna lepih žrtava, završena remijem. Organizatori finalnog turnira studenata „Trofej Verice i Srećka Nedeljkovića“ bili su Univerzitet u Beogradu, Mašinski fakultet u Beogradu, Univerzitetski sportski savez Beograda i Šahovski klub „Studentski grad“. Sudija turnira bio je Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija.
Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA