Najnovije

Admiral Fogo: Među američkim i ruskim podmornicama u toku je bitka za Atlantik!

Komandant američke Šeste flote, vice-admiral DŽejms Fogo, izjavio je da je među ruskim i američkm podmornicama u toku „nova bitka za Atlantik”.

Američka flota (Foto: Jutjub)

Fogo je naglasio da se radi o početku nove ere konfrontacije između podvodnih flota dve sile koju je on nazvao „Četvrtom bitkom za Atlantik”.
Komandant Šeste flote uporedio je „bujanje aktivnosti” ruskih podmornca u vodama Atlantskog okeana sa nadmetanjem u tim istim vodama za vreme Prvog i Drugog svetskog rata između „savezničkih i nemačkih podmornica”. Pa dodao: „I kao između naših i sovjetskih u godinama hladnog rata”.
Odmah posle ovoga je ocenio: „Opet nam upućuje izazov efikasna, iskusna i tehnološki napredna ruska podvodna flota. Ruske podmornice „seku” vode Atlantika, testiraju naše odbrambene mogućnosti i osporavaju našu dominaciju na moru. Pripremaju podvodno polje bitaka koje će im obezbediti prednost u svakom budućem konfliktu”.
Admiral Fogo podvlači da su ruski ratni avioni i brodovi postali znatno aktivniji nakon prisajedinjenja Krima, a da su u obezbeđivanju takozvanog „vojnog prisustva” naročito važne „Putinove podmornice”. Fogo ukazuje da Rusija nije samo povećala broj operacija sa učešćem svojih podmornica, nego i da to uopšte više ne krije. Po njegovoj računici, Rusija je otada broj podmorničkih operacija povećala jedan i po put.
Fogo je uveren da ruski ratni brodovi i avioni na tehnološkom planu još zaostaju za američkim, ali upozorava da je Moskva – uprkos raspadu SSSR – sačuvala „moćan potencijal u proizvodnji podmornica”.   
Fogo apostrofira ruske atomske podmornice, ali naglašava i ruska vojna brodogradilištva poboljšavaju tehničke mogućnosti dizel-električnih podmornica. Kako se i moglo očekivati, admiral Fogo nije sakrio da ga najviše „svrbi” što je Rusije svoje podmornice klase „Kilo” (tako NATO označava ruske podmornice dva projekta  877 „Paltus” i 636 „Varšavljanka”) snabdela krstarećim raketama „Kalibar-NK”.
Fogo smatra da Rusija svojim podmornicama „obeležava” zone vlastite moći i u Atlantiku i u Crnom moru i Mediteranu:
 „Ako se imaju u vidu razmere ruskog podvodnog patroliranja i njegova učestalost, naročito u Severnom Atlantiku i Norveškom moru, jasno je da Rusija može postati pretnja bezmalo svm vojno-pomorskim snagama NATO. Utoliko pre što sada imaju i bazu u Siriji”.
Renomirani ruski mediji su prethodnih meseci objavili da u vojnom vrhu u Moskvi priznaju da je američka podvodna flota još ispred, ali da ruska već ima podmornice kakve Amerikanci još nisu u stanju da naprave.
Si En En je ukazao da ruske podmornice klase „Jasenj” već dovode u pitanje dominaciju američke podv odne flote. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA